Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Гастроентерит

Гастроентерит

Други имена: Стомашен грип. Англ: Gastroenteritis

Какво е гастроентерит

Гастроентерит означава инфекция и евентуално възпаление на стомаха и тънките черва.

Причини, рискови фактори и превенция

Гастроентерит се наблюдава при:

 • Вирусна инфекция. Заболяването е познато като „стомашен грип” въпреки, че не се причинява от грипни вируси. Това е най-често срещаната причина за гастроентерит.
 • Бактериална инфекция. Най-често този вид гастроентерит се нарича хранително отравяне (напр. салмонелоза) и се дължи на поемане на замърсена храна или течност.
 • Шигелоза. В този случай възпалението на стомаха и червата се дължи на инфекция с бактерии от вида Shigella. Шигелозата води до дизентерия, т.е. до тежка форма на диария, понякога съпроводена с повръщане.

В повечето случаи гастроентеритът се дължи на пропуски в хигиената като немити ръце, мръсни съдове, използване на общи посуда, недобре сготвена или съхранявана неправилно храна и т.н.

Когато пътувате, пийте само бутилирана вода и избягвайте несготвена храна и неизмити плодове.

Симптоми

Възпалението на стомаха и червата най-често се проявява чрез:

 • Липса на апетит
 • Гадене и повръщане
 • Болки и спазми в корема
 • Диария, която при тежки инфекции може да бъде и кървава
 • Повишена телесна температура
 • Главоболие или болки в мускулите

Като цяло симптомите при вирусен гастроентерит са най-леки, а при шигелоза най-тежки.

Лечение

Гастроентеритът се лекува според причината за него. За вирусните инфекции няма специално лечение, докато бактериалните могат да бъдат третирани с антибиотици.

Основната цел на терапията е да се избегне обезводняването и да се заменят солите (минералите), които организмът губи при изобилно изхвърляне на течност.

Какво помага:

 • Контрол на диарията. Спрете да се храните за известно време и ако лекарят ви разреши, вземете нещо против разстройство. При хранително отравяне е препоръчително да вземете активен въглен
 • Поемане на течности. Пийте често и по-малко и избягвайте плодови сокове или газирани напитки, защото те могат да влошат диарията. Пийте чиста или минерална вода. Ако можете, приемайте електролитни напитки за спортисти
 • Ако веднага след като приемете течност, я повръщате, опитайте да смучете малки парченца лед или да поемате по една супена лъжица физиологичен разтвор на всеки няколко минути. Ако това не помогне, се обърнете към лекар без излишно отлагане
 • Яжте по мъничко и само храни, които лесно се разграждат, като солети, банани, обикновени бисквити, препечени филии, солени бисквитки, ябълки, зеленчуци, картофи, ориз и т.н. Не яжте млечни продукти, мазни храни, месо, различно от пилешко, и изобщо тежки храни
 • Почивайте на топло, не се движете много

В случай че повръщането е твърде интензивно и не ви позволява да поемате течности, потърсете лекарска помощ. Обърнете се към лекар и ако в изпражненията или повръщаното има кръв.

При сериозна дехидратация се налага вливане на течности венозно.

Прогноза и възможни усложнения

Гастроентеритът в повече случаи преминава за около седмица и не нанася трайни увреждания. Най-честото усложнение при възпалението на стомаха и червата е дехидратацията.

Шигелозата e по-опасна от другите причинители на гастроентерит и може да предизвика поредица неприятни усложнения като анемия, гърчове или реактивен артрит (ставни възпаления).

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.