Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Синдром на придобита имунна недостатъчност

Синдром на придобита имунна недостатъчност

Други имена: СПИН. Англ: AIDS, Acquired Immune Deficiency Syndrome

Какво е СПИН

Синдромът на придобита имунна недостатъчност е нелечимо животозастращаващо състояние, дължащо се на заразяване с вируса на човешката имунна недостатъчност (от англ. Human Immunodeficiency Virus, HIV). Вирусът (ХИВ) сериозно уврежда имунната система и организмът губи способността си да се защитава от болестотворни организми.

Причини, рискови фактори и превенция

СПИН е следствие от заразяване с вируса на ХИВ. Инфекцията с ХИВ не означава задължително, че страдаме от СПИН. Понякога на вирусът му трябват години, докато увреди достатъчно имунната система, така че тялото да загуби защитните си сили.

Инфектиране или заразяване с ХИВ се случва по три начина:

 • По сексуален път. Всички видове секс носят риск
 • Чрез кръвопреливане или друг кръвен контакт (общи игли, отворени рани и т.н.)
 • От серопозитивна майка към дете по време на бременността и после чрез кърмата

Не можем да се заразим с ХИВ чрез контакт като ръкостискане или прегръдка, носене на общи дрехи, използване на общи прибори, целуване (ако в устата няма рани), къпане в басейн, комари. Вирусът не е способен да оцелява дълго извън човешкото тяло и не се пренася от други живи същества.

Повечето хора се инфектират с ХИВ чрез небезопасен секс и/или използване на общи игли при венозно приемане на наркотици. Наличието на други венерически болести сериозно увеличава риска от заразяване с ХИВ.

Предпазването от СПИН се постига чрез практикуване на безопасен секс, разумен избор на партньори и избягване на ползването на общи игли и други медицински инструменти. Ако сте в страна, където спинът е разпространен и ви се налага да ползвате медицински услуги, попитайте как са стерилизирани инструментите или изисквайте те да се стерилизират пред вас.

Симптоми

Симптомите на инфекцията с ХИВ са подобни на грипа. Те включват:

 • Диария
 • Повишена телесна температура
 • Главоболие
 • Афти
 • Стягане и болки в мускулите
 • Изпотяване по време на сън
 • Обриви
 • Болки в гърлото
 • Подути лимфни възли

След няколко седмици симптомите на ХИВ инфекцията отшумяват и изчезват. Човекът е преносител на ХИВ. С времето вирусът уврежда все повече и повече имунната система и води до появата на СПИН. Най-честите симптоми на СПИН са:

 • Изпотяване по време на сън
 • Обриви
 • Треска и студени вълни
 • Подути лимфни възли
 • Загуба на тегло
 • Обща слабост

Най-същественият признак за СПИН е неспособността на организма да се защитава от вирусите и бактериите в околната среда. Напълно безопасни доскоро микроби сега предизвикват животозастрашаващи инфекции. Те са известни с името опортюнистични инфекции (от англ. opportunity – възможност). Най-честите такива инфекции са туберкулозата, пневмонии с нетипични причинители, някои видове рак, както и с редица широко разпространени микроби от околната среда.

Лечение

СПИНът е нелечимо състояние. Това означава, че досега медицинската наука не е намерила лекарство, което напълно да премахва вируса от организма. Отговорността да не заразяваме други хора ще ни съпътства през целият ни живот. Не съществува ваксина за ХИВ.

СПИНът не е смъртоносно състояние, ако се лекува. Съвременните медикаменти не позволяват на вируса на ХИВ да отслаби сериозно или въобще имунната ни защита. Т. нар. антиретровирусни лекарства са безплатни в България.

Прогноза и възможни усложнения

Нелекуваният СПИН винаги води до смърт. Възможните усложнения са многобройни и често смъртоносни.

Приемът на съвременни антиретровирусни медикаменти дава възможност за относително добро качество на живот, ако се избягват неразумни здравни рискове.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.