Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците

Други имена: Бъбречнокаменна болест, нефролитиаза. Англ: Kidney stones, Renal calculi, Nephrolithiasis

Какво е бъбречнокаменна болест

Бъбречните камъни са малки твърди кристални образувания, които се формират в единия или в двата бъбрека.

Бъбречнокаменната болест се среща доста често, но в повечето случаи не представлява сериозна заплаха за здравето.

Причини, рискови фактори и превенция

Бъбречните камъни се образуват, когато от телесните течности кристализира някакъв вид минерал. Кристализация е възможна, когато концентрацията на дадена сол, разтворена в една течност, е твърде висока. Ето защо бъбречните камъни най-често засягат хора, които не пият достатъчно вода и не произвеждат поне по литър урина на ден.

Най-честият вид камъни са калциевите под формата на калциев оксалат. Някои плодове и зеленчуци, ядките и шоколадът са богати на оксалат. Някои заболявания също могат да повишат нивото на това химично съединение в кръвта и да доведат до образуване на камъни.

Заради инфекции на пикочопроводите или пикочния мехур (цистит) се образуват т.нар. струвитни камъни. Те са сол, съставена от магнезий, амоняк и фосфат. Нарастват бързо и могат да са опасни.

Ако урината е твърде концентрирана, се образуват пикочни камъни. Съществуват и други кристали, които могат да се образуват в бъбреците при специфични условия, но те са рядкост.

Хората, които пият по два литра вода на ден, което е препоръчителното количество за здрав възрастен човек, рядко страдат от бъбречни камъни. Избягването на храни, богати на оксалат, калций или каквото съдържат бъбречните ни камъни, е начин да се предпазим от повторната им поява.

Симптоми

Бъбречнокаменната болест рядко проявява симптоми, докато камъчетата не преминат от бъбреците в пикочопроводите. Когато това се случи, изхвърлянето на камъните от организма с урината може да е съпътствано от появата на внезапна и силна болка. Това често се нарича бъбречна криза.

Болката се усеща предимно в коремната област и гърба като понякога се разпространява към слабините. Болката не се влияе от движенията и не се успокоява при определена поза на тялото. По-рядко може да се усеща болка само в областта на слабините или в тестисите при мъжете.

Други възможни симптоми при камъни в бъбреците са:

  • Промяна на цвета на урината до розов, червен или кафяв
  • Болка при уриниране
  • Гадене и евентуално повръщане
  • Усещане за непрекъсната нужда да се уринира

Ако бъбречните камъни се дължат на инфекция, е възможно урината да има лош мирис, да вдигнем температурата, да ни втресе и пр.

Лечение

Повечето бъбречни камъни са достатъчно малки, за да бъдат изхвърлени от организма с урината. Ето защо често лечение се свежда до пиене на вода и взимане на болкоуспокояващи, ако симптомите на бъбречната криза са интензивни.

В някои случаи лекарят ще ни предпише лекарства, които улесняват изхвърлянето на камъните. В общия случай тези лекарства водят до отпускане на пикочните пътища, което позволява на камъните да преминат по-бързо и по-безболезнено.

Ако камъните са големи и не могат да преминат с урината, те трябва да бъдат или разбити (често с ултразвук, нарича се литотрипсия), или извадени от организма чрез хирургическа операция. В повечето случаи операциите се извършват чрез сонди, които влизат в тялото през уретрата или през малък отвор (лапароскопия).

Ако сме склонни да образуваме определен тип бъбречни камъни, е доста вероятно да ни бъде предписано лекарство, което възпрепятства кристализацията на този вид минерал.

Ако образуваме струвитни камъни заради инфекция, вероятно ще пием антибиотик.

Какво помага:

  • Да пием по 2.5 литра вода на ден, ако здравето ни позволява
  • Да избягваме храни, богати на соли
  • В случай на оксалатни камъни да спазваме определена диета. Вижте тази страница на сайта на сдружението на пациентите с бъбречнокаменна болест

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи бъбречните камъни могат да бъдат извадени от организма, без да има дългосрочни последици за здравето. За нещастие бъбречните камъни често се появяват повторно особено ако причината за тях не е открита и лекувана.

В някои случаи камъните могат да блокират пикочните пътища, което изисква незабавна медицинска намеса.

Бъбречнокаменната болест, ако не се лекува, увеличава риска от инфекции на уринарния тракт. Без лечение заболяването може да доведе до перманентно увреждане на бъбреците, т.е. до бъбречна недостатъчност.

Връзки:

Сдружение на пациентите с бъбречно-каменна болест (изобилие от практична полезна информация)

Lithotripsy by the US National kidney foundation – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.