Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Зика вирус

Зика вирус

wiki

Англ: Zika virus

Вирусът Зика предизвиква безобидна инфекция, която рядко има симптоми. Инфекцията обаче е потенциално опасна по време на бременността.

Едва един от пет човека, заразен със Зика вирус, развива симптоми подобни на грип или настинка. Заболяването е безвредно и безопасно и не изисква лечение различно от почивка, прием на течности и понякога нещо за понижаване на температурата.

Вирусът, който не се среща в Европа или Северна Америка, се пренася основно при ухапване от комар. Възможно е предаване при секс както и от майка на дете по време на бременността.

Последното е опасно, защото понякога предизвиква увреждане на плода. Възможно е новороденото да страда от рядко, но сериозно състояние на име микроцефалия, което означава, че главата на детето ще бъде по-малка отколкото на другите деца.

Инфекцията със Зика вирус по време на бременност може да има и други неприятни последици като помятане или развиване на синдром на Гилен-Баре, при който имунна система атакува част от собствената си нервна система.

Колко често Зика вирусът предизвиква усложнения по време на бременността не е измерено все още, но е ясно, че повечето жени ще родят бебета без увреждания. Все пак ако сте бременна и планирате да пътувате до район, където има от комарите, пренасящи вируса, помислете за риска и дали си струва.


Информация за инфекция със Зика при бременност на английски език. (US Center for Disease Control and prevention, CDC).

Прочетете повече за микроцефалията на английски език (Mayo Clinic).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.