Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Световъртеж

Световъртеж

Други имена: Вертиго, доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж. Англ: Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV), Vertigo

Какво е световъртеж

Вертигото е отчетливо възприемане, че нещата наоколо се въртят около нас. В този случай казваме, че ни се вие свят. Понякога световъртежът създава илюзия за движение, въпреки че сме неподвижни.

Световъртежът може да е симптом на сериозни здравословни проблеми като възпаление в главата или мигрена. Ако за пръв път изпитвате епизод на световъртеж и не знаете причината, потърсете лекарска помощ без отлагане.

Този текст е за най-често срещания вид световъртеж, наричан от лекарите доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (ДППС). Пароксизмален означава, че този тип вертиго се проявява на пристъпи. Доброкачествен като медицински термин означава, че причината не е тумор или че състоянието не е опасно.

ДППС засяга предимно по-възрастни хора.

Причини, рискови фактори и превенция

ДППС се дължи на объркване във вестибуларния апарат. Какво го причинява, невинаги е ясно.

В главата ни има различни миниатюрни структури, които отговарят за чувството за гравитация, равновесие и позиционно/пространствено ориентиране. Те представляват миниатюрни кухини или каналчета с изключително чувствителни стени, в които има или песъчинки, или течност. Местоположението на песъчинките или течността, т.е. къде те опират в стените, дава информация на мозъка за позицията на тялото. Тези вестибуларни лабиринти са част от вътрешното ухо.

Понякога поради различни причини песъчинки могат да преминат в орган, пълен с течност, където въобще не им е мястото. Когато песъчинките допират стените на кухината, пълна с течност, изпитваме световъртеж. Този световъртеж се нарича доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (ДППС).

ДППС винаги се проявява при смяна на позицията на главата. Най-често главозамайването се проявява при лягане.

Симптоми

ДППС обикновено преминава за по-малко от минута. Признаците са му:

  • Виене на свят и замайване
  • Прилошаване
  • Загуба на равновесие
  • Размазано зрение
  • Повръщане

Световъртежът рядко е индикация за сериозен проблем. В случай обаче, че той е съпътстван от загуба на съзнание, някаква парализа или трудност за движение на крайник, болка в гърдите, сърцебиене, трудност при говорене, загуба на слух или зрение, веднага потърсете лекарска помощ.

Лечение

Когато причината за световъртежа е преминаване на песъчинки в пълните с течност кухини, лечението е доста просто, ефективно и лесно за изпълнение. То се състои в поредица движение на главата, които карат песъчинките да напуснат мястото, откъдето създават проблеми. Процедурата се извършва задължително от лекар и след нея не трябва да се шофира.

Какво още помага:

  • Научете какви движения на главата водят до световъртеж и ги избягвайте
  • Вечер не се движете по тъмно
  • Сядайте веднага щом ви прилошее
  • Използването на бастун при възрастни хора

Прогноза и възможни усложнения

Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж не създава сериозни проблеми и е просто неудобство, което лесно се контролира.

Много рядко, ако вертигото предизвиква често повръщане, може да се стигне до обезводняване. Основният риск при ДППС е да не се нараним при падане, дължащо се на загуба на равновесие.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.