Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Хормони и ендокринна система

Хормони и ендокринна система

wiki

Англ: Hormone, Endocrine System


Хормоните са вещества, чрез които организмът командва клетките. Всички хормони се произвеждат от жлези (примерно щитовидната или епифизата). Тези жлези изграждат т.нар. ендокринна система.

Хормоните се отделят в кръвта и чрез нея се разнасят до клетките в цялото тяло. Клетките на свой ред следват инструкциите, които получават чрез хормоните. Клетките са изключително чувствителни към количеството на хормоните. Ето защо множество заболявания и състояния се дължат на недостиг или излишък на даден хормон. Подобни заболявания се наричат хормонални или ендокринни и се лекуват от лекарите ендокринолози.

И така много медикаменти по-същество целят да повлияят хормоналния баланс по отношение на даден хормон. Такива са например някои от медикаментите за диабет и противозачатъчните.

Хормоните регулират неща като:

  • Растежа и развитието на тялото
  • Усвояването на енергията от храната (метаболизма)
  • Способността ни да имаме деца
  • Съня
  • Имунната ни система
  • Здравината на костите и много други

Как работи един хормон? Ако вземем за пример инсулина, хормонът регулиращ количеството на захарта в кръвта, нещата изглеждат най-общо така: След ядене на въглехидрати в кръвта се отделя глюкоза (захар). Клетките използват тази захар за гориво. Ако обаче захарта е твърде много, тя уврежда тялото (това наричаме диабет).

В случай на повече захар от необходимото тялото ще нареди на определени клетки да преработят излишната захар, за да не стои тя в кръвта. Това става като се отдели хормона инсулин от панкреаса. Различни клетки в тялото реагират на инсулина, който по същество им нарежда да превръщат глюкозата във вещества, които не увреждат тялото (глюкоген или мазнини на име триглицериди), т.е. в безопасна форма за съхранение на енергия.


Прочетете на английски език по-задълбочена информация ролята на различните хормони (Endocrine Society).

Научете повече за жлезите с вътрешна секреция, които изграждат ендокринната система, английски език (US National Cancer Institute).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.