Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Цветна слепота

Цветна слепота

Други имена: Дисхроматопсия, далтонизъм, цветна недостатъчност. Англ: Color blindness, color deficiency

Какво е цветна слепота

Цветната слепота е неспособност на окото да вижда нормално определени цветове.

Пълна неспособност да се вижда определен цвят или всички цветове е рядко явление. В повечето случаи цветната слепота е невъзможност да се виждат определени нюанси на червеното и зеленото.

Често състоянието неточно се нарича далтонизъм. Далтонизмът е частен случай на цветна слепота, свързана с червения цвят, който известният английски учен Джон Далтон не е можел да различава добре.

Причини, рискови фактори и превенция

Цветната слепота се дължи на липса на определено багрило в нервните клетки, които различават цветовете. Липсата на багрило на свой ред се дължи на генетични причини. Багрилата са чувствителни към светлина химични вещества.

Клетките, които „виждат” цветовете, се намират в ретината и се наричат конусни клетки или още колбички. Много рядко цветната слепота може да се дължи на увреждане на тези клетки.

Някои заболявания и състояния като например диабет, глаукома, болест на Паркинсон, дегенерация на макулата, левкемия и др., както и някои лекарства, могат да причинят неспособност да виждаме един или друг цветови нюанс.

Около един от 10 мъже страда в някаква степен от цветна недостатъчност. При жените състоянието се среща 20 пъти по-рядко отколкото при мъжете.

Симптоми

В повечето случаи цветната слепота е в толкова лека форма, че ние не я забелязваме. Когато тя пречи, обикновено не се виждат нюанси на зеленото и червеното или на синьото и жълтото.

Пълната цветна слепота е много рядка. При нея човек вижда само оттенъци на сивото.

Наличието на цветна слепота се установява с помощта на теста на Ишихара. Кръстен на д-р Шинобу Ишихара, който го е създал, тестът представлява прости цветни картинки с числа в тях. Ако виждаме числата, значи различаваме изцяло цветовете. Можете да направите сами теста тук (на английски език е).

Лечение

В повечето случаи цветната слепота не се лекува, защото е наследствена. Тя е пожизнено състояние.

Когато състоянието се дължи на прием на лекарство или някакво заболяване, отстраняването на причината обикновено възстановява и зрението.

В случай че напълно не виждаме определи цветове, помага да запомняме последователността на цветовете, когато това е важно, както е например при светофарите.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи цветната слепота не пречи на живота.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.