Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Бучка в гърдата

Бучка в гърдата

Англ: Breast lump, breast mass

Какво е бучка в гърдата

Бучката в гърдата е образувание или област от гърдата, която се отличава на пипане от околната тъкан.

Има много причини за образуване на бучки в гърдите на децата, мъжете и жените. Повечето от тях са доброкачествени или с други думи бучките рядко се дължат на раково образувание. Риск обаче съществува и затова бучките в гърдите, ако не изчезват сами, изискват преглед при лекар.

Причини за образуване

Гърдите на мъжете и жените реагират на хормонални промени. Най-честата причина за бучки в гърдите са въздействията на хормоните. Например много новородени имат бучки, дължащи се на естрогена на майката. Те бързо изчезват.

Други възможни причини за образуване на бучки в гърдите са кисти, доброкачествени образувания, тумори, събиране на кръв, гной (абсцес) или мастна тъкан (липома).

При кърмачките бучките в гърдите са много често явление. Те се дължат на запушване на млечна жлеза. Тези запушвания често предизвикват възпаление на млечните канали на гърдата (мастит).

Видове бучки в гърдите

Галактоцеле. Така се нарича малка киста, пълна с мляко. Дължат се на запушване на млечна жлеза при кърмачки. Ако мястото се възпали, бучката ще нарасне. Състоянието се нарича мастит. Нелекуваният мастит може да доведе до абсцес (събиране на гной), което изисква незабавна лекарска намеса.

Детски бучки. Преди започването на пубертета момичетата често имат бучки, които обикновено се появяват около деветата година. Възможно е да се появят и доста по-рано. Те изчезват с възрастта и са напълно нормални.

Момчетата на свой ред развиват бучки в гърдите около средата на половото съзряване (пубертета). Обидните за тинейджърското мъжество бучки изчезват сами след няколко месеца и не бива да са повод за притеснение.

Фиброкистозни промени. Познати са още под името мастопатия или фиброкистозна болест. Представляват доброкачествени образувания от предимно съединителна тъкан в гърдите. Мастопатията е много често среща и поне половината от жените между 30 и 50 години имат фиброкистозни бучки. Най-често те изчезват след менопаузата.

Тези бучки често приличат на меко мехурче, пълно с вода, и се движат донякъде свободно. В този случай лекарите говорят за киста на гърдата, понеже всяко мехурче с течност се нарича киста. Когато бучката е само от съединителна тъкан, тя е по-твърда и донякъде прилича на белег.

Ако мастопатията изобщо създава някакви неприятни усещания, това се случва най-вече по време на менструацията. Фиброкостозните образувания не са ракови, не увеличават риска от рак на гърдата и като цяло са безопасни. Те много рядко създават дискомфорт, който да изисква лечение. Кистите може да се източват или отстраняват хирургически, ако се налага.

Фиброаденом на гърдата. Това е доброкачествено образувание (тумор), което ще рече, че не е рак и няма да се разпространи из тялото, нито ще нараства неконтролируемо. Среща се при около 20% от жените и се появява обикновено преди 30-годишна възраст.

Фиброаденомът се състои предимно от съединителна тъкан и прилича на малко камъче, което може да се движи донякъде свободно в гърдата. Влияе се от хормоналните промени и може да напомня за себе си по време на менструация. Не боли и обикновено засяга само едната гърда.

Фиброаденомите трябва да се прегледат от лекар и да се изследват. Ако се потвърди, че са доброкачествени, т.е. че не са ракови образувания, те се премахват в част от случаите по лекарска преценка. Ако не се премахнат, трябва да се следят.

Жените с фиброаденом са съвсем малко по-заплашени от развитие на рак на гърдата.

Липома. Това е събиране на мастна тъкан под кожата. Липомите за безопасни и рядко изискват лечение. Те не са ракови образувания. Могат да се появят по всички части на тялото.

Рак на гърдата. Представлява злокачествен тумор (т.е. постоянно и неконтролирано образуване на нови изродени ракови клетки), който може да се разпространи из тялото. Този рак е вторият най-разпространен на планетата (след рака на кожата). Засяга по-често жени, отколкото мъже. Изисква незабавна лекарска намеса. Лечението е толкова по-успешно, колкото по-рано започне.

Кога да потърсим лекар

Във всички случаи, когато бучките предизвикват симптоми като:

  • Повишена телесна температура, втрисане
  • Болка, зачервяване и сърбеж
  • Сълзене от зърната (особено ако течността е червена или розова на цвят)
  • Отпадналост

Ако бучката не изчезне сама след 2-3 седмици, консултацията с лекар е задължителна.

Връзки:

Breast lumps by patient.info – EN

Breast cysts by Mayo Clinic – EN

Fibroadenoma by Mayo Clinic – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.