Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Сравнение и едновременен прием на ибупрофен и парацетамол

Сравнение и едновременен прием на ибупрофен и парацетамол

По какво си приличат, по какво се различават и могат ли да се ползват заедно ибупрофен и парацетамол (ацетаминофен).


Какво представляват парацетамолът и ибупрофенът?

Парацетамолът (ацетаминофен) и ибупрофенът са две съвременни лекарства за понижаване на температурата при деца и възрастни. И двете имат също така болкоуспокояващ ефект и често се ползват с тази цел например при артрит.


Каква е разликата между парацетамол и ибупрофен?

Парацетамолът е по-доброто болкоуспокояващо при главоболие и артрит. От двете лекарства парацетамолът е по-безопасното, защото има относително по-леки странични ефекти. При предозиране и двата медикамента са доста опасни.

Ибупрофенът потиска възпалението. Той принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни вещества (NSAIDs, nonsteroidal anti-inflammatory drugs). Затова той е по-добър за синузит, хрема и възпалено гърло.

Има основания да се счита, че ибупрофенът има малко по-добър ефект за понижаване на телесната температура при треска.


Могат ли да се приемат ибупрофен и парацетамол едновременно?

Двата медикамента се усвояват (метаболизират) от организма по различен начин. Това означава, че могат да се ползват едновременно. Рискът от предозиране обаче, когато двата медикамента се редуват, е значително по-голям.

Едновременният прием на ибупрофен и парацетамол за понижаване на висока температура при деца се налага изключително рядко и трябва да се прилага само при предписание от лекар.

Имайте предвид че двата медикамента се приемат през различен времеви интервал. Да се спазва режим е трудно и трябва да се подхожда много внимателно. Най-добре е двете лекарствата да стоят на отделни места и да се дават по часови график, който имаме записан за всяко от лекарствата на отделен лист.


Прочетете повече за разликите между двата медикамента на английски език: Acetaminophen vs. Ibuprofen: Which Works Better? (Infographic), Cleveland Clinic.

Детайлна информация за двете лекарства от MedlinePlus, US National Library of Medicine: Acetaminophen & Ibuprofen.

Combined and alternating paracetamol and ibuprofen therapy for febrile children. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013.

Последни статии

Какво понижава качеството на спермата

Кои житейски навици намаляват броя или влошават състоянието на сперматозоидите.

Ин витро оплождане - какво трябва да знаем

Кога се прилага, с какъв успех, какво представлява и какви странични ефекти има ин витро фертилизацията (IVF).

Вътрематочно осеменяване – какво трябва да знаем

Какво представлява вътрематочната инсеминация, доколко е успешна и кога се прилага. Вътрематочната инсеминация е метод за изкуствено осеменяване...

Съвети при кошмари и нощни ужаси при деца

Каква е разликата между кошмар и нощен  ужас. На какво се дължат те и какво помага.