Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Синдром на карпалния тунел

Синдром на карпалния тунел

Други имена: Синдром на карпалния канал. Англ: Carpal tunnel syndrome

Какво е синдром на карпалния тунел

Синдромът на карпалния тунел е състояние, при което нервът, отговорен за усещането и движението на част от пръстите на ръката, е притиснат и това създава проблеми.

От китката в дланта влиза нерв, наречен срединен или медиален нерв. Той пренася усещания от палеца, показалеца, средния пръст, дланта и част от безименния пръст към мозъка, а от мозъка към тези пръсти – командите за движение. Медиалният нерв минава през канал – карпалния тунел, който го пази. Понякога този канал, се стеснява и започва да притиска нерва. Притискането води до неприятни усещания като слабост, изтръпване, иглички, болка и евентуално до частична или пълна загуба на способността на пръстите да се движат и да усещат.

Синдромът на карпалния тунел се среща изключително често и вероятно засяга един от 20 души в някакъв период от живота. От него страдат повече жените и възрастните хора.

Причини, рискови фактори и превенция

Всичко, което води до стесняване на карпалния канал, може да притисне нерва и да предизвика състоянието. Най-често причината е травма или възпаление. По-рядко проблемът се дължи на тумор, артрит или физическо претоварване на китката и дланта. Работата с инструменти, които вибрират като бормашина или миксер, могат да предизвикат притискане на нерва.

Симптоми

Синдромът на карпалния тунел води до:

  • Изтръпване и иглички
  • Слабост
  • Намален усет в палеца, показалеца, средния пръст, дланта и част от безименния пръст
  • Болка
  • Затруднено движение на засегнатите пръсти

Понякога неприятните усещания ни събуждат. Човек инстинктивно се опитва да се отърве от тях с изтръскване на ръката.

Малкият пръст на ръката никога не е засегнат от състоянието.

Лечение

Лечението зависи от причината. Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре.

В повечето случаи почивката и носенето на медицинска шина по време на сън водят до отшумяване на симптома. Възможно е да се наложи да променим нещо в ежедневната си дейност, което е довело до пренатоварване на китката и ръката. Проблемът може да се дължи например на позицията на ръцете при работа с компютър или на повторяемостта на определени движения на работното място.

Уверете се, че не спите върху засегнатата ръка и че клавиатурата и мишката ви са поставени достатъчно ниско така че китката при работа да не е изкривена нагоре.

С медикаменти се лекуват случаите на възпаление. При травми и структурни увреждания на канала понякога се налага хирургическа намеса, която да намали натиска върху нерва.

Прогноза и възможни усложнения

Състоянието обикновено изчезва при почивка и обездвижване или друго лечение. Синдромът на карпалния тунел може да увреди трайно нерва, ако не се лекува.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.