Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Контрактура на Дюпюитрен

Контрактура на Дюпюитрен

Други имена: Палмарна фиброматоза, болест на Дюпюитрен. Англ: Dupuytren’s contracture, Dupuytren's disease

Какво е контрактура на Дюпюитрен

Болестта на Дюпюитрен е безболезнен процес на формиране на съединителна тъкан под кожата на дланта и пръстите.

Контрактура в медицината означава загрубяване и скъсяване. Контрактурата на Дюпюитрен често води до опъване и скъсяване на кожата, което пречи на способността на пръстите да се изпъват докрай.

Причини, рискови фактори и превенция

Защо под кожата на дланта на някои хора се формира съединителна тъкан (фиброматоза), не е известно. Болестта на Дюпюитрен не е рак.

Състоянието засяга предимно възрастни хора и е много разпространено. То се среща по-често при мъже, диабетици и пушачи. Консумацията на алкохол също увеличават риска от фиброматоза заради лошото влияние на алкохола върху кръвоносните съдове.

Симптоми

Болестта на Дюпюитрен започва с формирането на твърда и груба маса под кожата на дланта. Появява се лека изпъкналост. С времето кожата се опъва и пръстите започват да бъдат притегляни към дланта.

Състоянието не причинява болка.

Лечение

Когато контрактурата на Дюпюитрен е в лека форма, се препоръчва разтягане на пръстите, преди което е добре дланите да се загреят с топъл компрес и да се масажират след намазване с крем, съдържащ ланолин. Ланолинът е животинска мазнина, която има чудесен ефект върху кожата.

Фиброматозното образувание може да се разрушава частично чрез манипулация с игла. Това помага „да се освободи” пръста. Не всяко място по дланта или пръстите е подходящо за такава интервенция, защото могат да се наранят стави или нерви.

Ако болестта на Дюпюитрен е в напреднала форма и създава сериозно неудобство, образувалата се съединителна тъкан под кожата може да се отстранява хирургически. Хирургията носи известен риск и трябва да се прилага само при належаща нужда.

Възможно е и инжектирането на ензим, който разрушава съединителната тъкан. Процедурата крие рискове и е болезнена.

Прогноза и възможни усложнения

Повечето хора живеят със състоянието, без да се лекуват и без то да повлиява съществено качеството им на живот. С каква скорост ще се развива (влошава) болестта на Дюпюитрен, не може да се предвиди, защото е различна за всеки човек.

В най-лошия случай човек може да загуби способността си да извършва някои определени действия с ръката си. Има риск от слепване на кожа. В тези места могат да се образуват рани.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.