Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Аутизъм

Аутизъм

Други имена: аутистично разстройство. Англ: Autism, Autistic spectrum disorder (ASD)

Какво е аутистично разстройство

Аутизмът е разстройство на нормалното развитие на детето, което се проявява в първите три години от живота. То засяга развитието и изграждането на мозъка, а оттам и способността на детето да разбира света и да общува с другите.

Децата с аутизъм имат трудности да учат и запомнят. Вниманието им е фокусирано върху прости и повтарящи се дейности, което води до сериозна неспособност да подържат социален или професионален живот.

Аутизмът се открива и диагностицира трудно. Съвременната медицина говори за спектър от аутистични разстройства, най-лекото от които е синдромът на Аспергер.

Причини, рискови фактори и превенция

Не е известно какво поражда аутизма. Има основания да се счита, че състоянието се дължи на действието на някои гени, но това не е доказано.

Аутизмът не се причинява от:

 • Ваксини. Поредица големи клинични изследвания с десетки хиляди деца търсят връзка между различни ваксини и аутистичните разстройства. Оказва се, че такава връзка не съществува, т.е. аутизмът се среща еднакво често при ваксинирани и неваксинирани деца
 • Определени храни или диети, недохранване или липса на витамини и минерали
 • Съединения на живака или алуминия и тяхното наличие в кръвта

Момчетата аутисти са около 4 пъти повече от момичетата. Горните три хипотези, ако бяха верни, щяха да водят до еднаква честота на състоянието при двата пола.

Симптоми

Признаците на разстройство от аутистичния спектър са изключително много и изключително общи и неясни. Поради тази причина разпознаването и диагностицирането на аутистично разстройство е много трудно.

Най-общо децата с аутизъм често са по-свенливи, обичат да се занимават сами, силно се привързват към реда и рутината, имат трудности с ученето, говоренето и движението, избягват очен контакт и не обичат да ги прегръщат, лицата им са безизразни, говорът е механичен, не са емоционални, не играят игри, изискващи въображение, не си измислят неща; и много други.

Децата аутисти трудно се справят с неочаквани и непредвидими ситуации. Ето защо те общуват по-трудно с хората и учат по-лесно от компютри.

Няма дете, при което да няма поне няколко от признаците на аутизма.

Кога да се посъветваме със специалист:

 • Когато детето не реагира на усмивка или на щастливо изражение на лицето към 6 месец
 • Когато не имитира звуци или мимики към 9 месец
 • Когато не гука и бърбори по бебешки към 12 месец
 • Когато не жестикулира (например не сочи и не размахва ръце) към 14 месец
 • Когато не използва нито една дума към 16 месец
 • Когато не си фантазира неща и не се прави, че измисленото го има, към 18 месец
 • Когато не използва минифрази от две изречения към 24 месец
 • Когато забравя думи, които вече са били научени, или губи придобити социални умения. В този случай възрастта няма значение

Всяко дете е различно и особено. Аутизмът не се среща често и за радост в повечето случаи притесненията на родителите са неоснователни. И все пак развитието на детето с аутистично разстройство и шансът му за относително нормален живот е толкова по-висок, колкото по-рано започнат специалните грижи и занимания. Не отлагайте срещата със специалист, ако детето ви се отличава значително от другите деца.

Лечение

Тъй като причината за аутизма не е открита, той не се лекува. Това не означава, че състоянието не може да се подобри и контролира!

Целта на терапията при аутистично разстройство е да се подпомогне развитието на детето и способността му да научава нови неща. Потискането на симптомите на аутизма спомага за по-добро социално интегриране.

В общия случай хората с аутизъм имат особени специфични таланти, например способност за изключително бързо четене, фотографска памет, позволяваща да се нарисува подробно копие на картина, която е виждана само веднъж, или пък умение да се разглобяват и сглобяват обратно сложни уреди като компютър от ранна детска възраст и без съответно обучение. Поощавянето на тази таланти е препоръчително и полезно.

Няма лекарства, които да помагат при аутизъм. Възможно е лекарят да предпише медикаменти заради съпътстващо аутизма състояние или, в редки случаи, за да реши проблеми като безсъние, хиперактивност или прекомерна агресия.

Основното, от което се нуждае дете с аутизъм, са грижа и внимание. Съществуват множество различни терапии за аутистични разстройства. Всички те се стремят да подпомогнат ученето на детето и да го избавят от симптомите, които пречат на общуването.

Често аутизмът е съпътстван от друг проблем като епилепсия, астма или безсъние. Тези трябва да се лекуват.

Прогноза и възможни усложнения

Повечето хора с аутизъм успяват да живеят със семействата си и да се впишат донякъде в обществото. Доколко те ще имат относително нормален живот, зависи от силата на симптомите им и степента на ефективност на терапията.

Около 20% от работещите в САЩ страдат от някакво психично разстройство. Много от тези хора са именно с разстройство от аутистичния спектър. В момента се смята, че между един милион и милион и половина души в САЩ проявяват симптоми на аутизъм. Повечето от тях живеят нормален живот.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.