Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Жълта треска

Жълта треска

Англ. Yellow fever

Какво е жълта треска

Жълтата треска е потенциално опасно вирусно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар.

Заболяването се среща в Южна Америка и тропическа Африка (sub-saharan Africa).

Причини, рискови фактори и превенция

Жълтата треска е вирусна инфекция и се развива след ухапване от заразен комар.

Всеки може да бъде заразен от жълта треска, като с възрастта рискът от тежка инфекция нараства. Заболяването може да има фатален завършек.

Ако планираме да посетим район, където се среща жълта треска, трябва да се ваксинираме две седмици преди пътуването. В България ваксинацията се извършва от Националния имунизационен и консултативен център (НИКЦ) в София. Някои държави изискват ваксинация, за да ни допуснат на територията си.

Симптоми

Симптомите на жълтата треска се проявяват от 3 до 6 дни след ухапването (инфекцията). Болестта протича на три отделни етапа.

  • I етап (инфекция): главоболие, болки в мускулите и ставите, треска, загуба на апетит, гадене и повръщане, зачервявания на очите и понякога по кожата. Тези симптоми обикновено отминават за 3-4 дни.
  • II етап (ремисия): Това е критичен момент. Повечето хора се възстановяват от първия етап и в рамките на няколко седмици оздравяват напълно. При някои обаче следва сериозно влошаване на състоянието в следващите 24 часа. Болестта навлиза в третия си етап.
  • III етап (интоксикация): Състоянието на вътрешните органи рязко се влошава. Възможни са вътрешни кръвоизливи и кървене, гърчове, изпадане в кома и/или делириум, аритмия, спиране на сърцето, чернодробна и бъбречна недостатъчност. Наблюдава се пожълтяване на кожата и очите (жълтеница) и потиснато уриниране.

В случай на пътувате до район на света, където се среща жълта треска, при най-малкото подозрение, че сте инфектирани, трябва да се обърнете веднага към лекар. В този случай по преценка на медицинския екип е възможно поставяне на ваксина, ако по някаква причина нямаме такава.

Лечение

Жълтата треска не подлежи на лечение. При нужда се извършват животоспасяващи процедури като кръвопреливане, бъбречна диализа и други.

Препоръчва се ограничаването на възможността да бъдем ухапани от комар чрез използване на репеленти, спане на затворено и покриване с дрехи на цялото тяло.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи жълтата треска свършва във втория си етап и човек се възстановява напълно.

В 20 до 50% от случаите, при които болестта достига трета фаза, се наблюдава фатален край. Единствената позната защита срещу жълтата треска е ваксинацията.

Възможните усложнения включват проблеми със съсирването на кръвта, водещи до образуването на тромби (съсиреци), възпаление на слюнчените жлези, вторични бактериални инфекции. Възможно е бъбреците и черният дроб да бъдат необратимо увредени.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.