Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Мързеливо око

Мързеливо око

Други имена: Амблиопия. Англ: Amblyopia, Lazy eye

Какво е мързеливо око

Мързеливо око или амблиопия е намалена способност за виждане при децата, която не се дължи на увреждане на очите. Амблиопията е най-често срещаната причина за зрителни проблеми при децата.

Въпреки името си мързеливото око може да засегне и двете очи, макар и рядко.

Причини, рискови фактори и превенция

Очите изпращат информация до мозъка, която той обработва до образ. Когато информацията, получавана от едното око, е неточна или размита, нервните клетки, които я пренасят до мозъка, не се развиват нормално. Това увреждане на зрението наричаме амблиопия. Логично мързеливото око се среща предимно при малки деца.

Най-често причината за състоянието е неспособност на двата очни мускула да се синхронизират. Това води до леко кривогледство, а състоянието е известно като страбизъм. Кривогледството често е наследено.

Мързеливото око също може да се дължи на:

Симптоми

Най-често мързеливото око се проявява чрез:

  • Съвсем леко кривогледство
  • Трудност да се оцени дълбочината и/или широчината на гледката
  • Намалено зрение с едното око
  • Много рядко главоболие

Твърде често амблиопията не може да се забележи, докато проблемът не стане сериозен. Тъй като 2 или 3 от 100 деца страдат от мързеливо око, се препоръчва да направим очен преглед на детето си около третата година. Очните лекари се наричат офталмолози.

Лечение

Колкото по-рано започне лечението, толкова то е по-успешно.

Леките случаи на мързеливо око се лекуват, като „се изключи” здравото око и така се натовари мързеливото. Това често се постига с пиратска превръзка (или очила) за няколко часа на ден или с капки атропин.

Ако проблемът се дължи на късогледство или далекогледство, най-често слагането на очила или лещи ще излекува окото.

Разработени са компютърни игри, които спомагат за отстраняването на мързеливото око. Търсенето в Google показва, че има изобилие от такива игри за всякакви устройства и вкусове. Засега няма одобрени „медицински игри” за амблиопия.

В редки случаи (катаракт, мускулни увреждания) е необходима хирургическа намеса.

Прогноза и възможни усложнения

Ако мързеливото око се открие в ранна възраст (до 5-ата година) и се лекува, зрението се подобрява и често се оправя напълно. Ако лечението започне късно, подобрението е само частично.

Възможно е перманентно увреждане на зрението особено ако амблиопията не се лекува.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.