Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Холецистит

Холецистит

Други имена: Възпаление на жлъчния мехур. Англ: Cholecystitis

Какво е холецистит

Холецистит означава възпаление на жлъчния мехур. Жлъчният мехур се намира под черния дроб и съхранява течност (жлъчка), произведена от черния дроб. Жлъчката е необходима за разграждането и усвояването на мазнините в червата.

Възпаленият жлъчен мехур се подува и боли. Болката се усеща в областта на корема.

Причини, рискови фактори и превенция

Холециститът се дължи на неспособност на жлъчката да напусне жлъчния мехур. Обикновено това се случва, когато жлъчен камък запуши тръбата, по която течността се придвижва до тънките черва.

В такъв случай болката е рязка и силна, а лекарите говорят за остър холецистит. Състоянието е известно и като жлъчна криза. Повтарящи се жлъчни кризи водят до постоянно възпален жлъчен мехур. При такива случаи имаме хроничен холецистит.

Наличието на камъни в жлъчката се нарича жлъчнокаменна болест (холелитиаза). Тя е основната причина за острото и хроничното възпаление на жлъчния мехур. Много рядко причината може да бъде и тумор.

Заплахата от холецистит е по-висока при:

Тъй като жлъчнокаменната болест е основната причина за възпалението на жлъчния мехур, премахването на предпоставките за образуване на камъни е най-добрата превенция на заболяването. В повечето случаи жлъчните камъни са следствие от увеличено количество холестерол в кръвта. Високите нива на холестерол най-често са резултат от нездравословно хранене и наднормено тегло.

Симптоми

Основният симптом на холецистита е остра и рязка болка в дясната или централната коремна област с продължителност поне половин час. В редки случаи са възможни:

  • Повишена телесна температура и втрисане
  • Изпражнения с цвят на глина
  • Жълтеница

Лечение

Преди всичко в случай на остра болка в областта на корема трябва да потърсим медицинска помощ. Лекарите вероятно ще ни предпишат медикаменти за овладяване на възпалението, както и за успокояване на болката.

Ако причината за възпаляването на жлъчния мехур не се премахне, след време се налага операция за отстраняване му, защото възпалението го унищожава и го прави неспособен да задържа и отделя жлъчната течност. Практически оперативната намеса, наричана холецистектомия, е единственият начин да „се излекува” хронично възпален жлъчен мехур.

Прогноза и възможни усложнения

Повечето хора се възстановяват напълно след операцията. Липсата на жлъчен мехур рядко повлиява способността да се асимилира храната. Качеството на живот на хората без жлъчен мехур обикновено се запазва. Първите седмици след операцията трябва да се спазва бедна на мазнини диета, за да може организмът да се адаптира.

Възможните усложнения при холецистит са:

  • Рак на жлъчния мехур
  • Перфорация (пробиване/разкъсване) на жлъчния мехур.
  • Жълтеница
  • Възпаление на панкреаса (панкреатит)
  • Възпаление/увреждане на жлъчните канали

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.