Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Панкреатит

Панкреатит

Други имена: Възпаление на панкреаса, възпаление на задстомашната жлеза. Англ: Pancreatitiс, Inflammation of the pancreas

Какво е панкреатит

Панкреатит означава възпаление на панкреаса. Панкреасът, наричан още задстомашна жлеза, е малък орган зад стомаха, който произвежда ензими за смилането на храната в червата. Хормоните инсулин и глюкагон също се произвеждат в панкреаса.

Възпалението на панкреаса се получава, когато храносмилателните ензими се активират, преди да са го напуснали. Активните ензими разграждат тъканите на органа.

Панкреатитът бива остър и хроничен. Острият, при който възпалението е внезапно, много силно и „самосмилането” на панкреаса интензивно, е животозаплашващо състояние. Хроничният панкреатит е постоянно слабо възпаление на органа, водещо до неговото постепенно унищожаване.

Причини, рискови фактори и превенция

Основната причина за появата на остър панкреатит е всекидневна консумация на алкохол в продължение на пет или повече години. Количествата алкохол трябва да са значителни. Поради тази причина мъжете страдат много по-често от жените.

При почти всички други случаи панкреатитът е усложнение при бъбречнокаменна болест и холецистит.

Много рядко панкреасът се възпалява заради автоимунни заболявания, много високи нива на триглицеридите в кръвта (вид мазнини, подобни на холестерола), рани на органа след операция или инцидент (например катастрофа), рак на панкреаса, вирусна инфекция, кистична фиброза и други редки генетични заболявания.

Симптоми

Главният симптом е болка в горната част на коремната област, която понякога се разпространява към гърба и се усеща между плешките. Болката се влошава веднага след хранене особено ако храната е по-мазна. С времето болката става непрекъсната и по-интензивна. Характерен признак за панкреатит е засилване на болката, когато легнем по гръб.

Други наблюдавани симптоми при възпаление на панкреаса са:

 • Повишена телесна температура
 • Гадене
 • Повръщане
 • Изпотяване
 • Хълцане
 • Газове
 • Пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница)
 • Изпражнения с цвят на глина

Ако имате симптоми на панкреатит, незабавно потърсете лекарска помощ.

Лечение

Острият панкреатит е животозаплашващо състояние. То изисква приемане в болница, където лекарите ще назначат лечение според причината за възпалението и общото ни състояние. Възможно е да се стигне до хирургическа намеса.

При хронично възпаление на панкреаса лечението, на първо място, се свежда до премахването на причините за появата му. Отказването на цигарите, неприемането на алкохол, минаването на нискомаслена диета и пиенето на повече течности са задължителна част от лечението.

Възможно е да се наложи приемането на хранителни ензими и инсулин.

Прогноза и възможни усложнения

Възпалението на панкреаса е сериозно заболяване. Острата форма е спешен случай. Обикновено тя преминава за около седмица. Възможни усложнения при нея са:

 • Рак на панкреаса
 • Бъбречна недостатъчност
 • Сърдечна недостатъчност
 • Събиране на течност в коремната кухина (асцит)
 • Събиране на течност в белия дроб, което възпрепятства дишането

При повтарящи се епизоди на остър панкреатит се развива хроничен панкреатит. Хроничният панкреатит е много тежко заболяване. Ако консумирането на алкохол и мазна храна не се прекрати напълно, изходът най-често се свежда до инвалидност и смърт.

Възможни усложнения от хронично възпаление на панкреаса са:

 • Диабет
 • Невъзможност за усвояване на мазнините и витамините в храната
 • Запушване на вената на далака
 • Събиране на течност в коремната кухина (асцит)

Хроничният панкреатит понякога води до образуване на псевдокиста на панкреаса. Псевдокистата представлява малка торбичка в коремната кухина, пълна с течност от панкреаса. Тя е изключително опасна, защото може да се възпали и/или спука, което може да доведе до шок и отравяне на кръвта. Лечението е оперативно.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.