Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Тендинит на ахилесовото сухожилие

Тендинит на ахилесовото сухожилие

Други имена: Тендинит на петата, възпаление на ахилесовото сухожилие/петата, тендовагинит на ахилеса (остаряло). Англ: Achilles tendinitis, Tendinitis of the heel.

Какво е тендинит на ахилесовото сухожилие

Тендинит означава възпаление или просто подуване и болка на сухожилие. Сухожилията са естествените продължения на мускулите, с които те се захващат за костите.

Ахилесовото сухожилие свързва мускулите на долната задна част на крака (прасеца) с петата. То се натоварва при ходене, тичане и скачане. Възпаленото ахилесово сухожилие се подува и боли.

Причини, рискови фактори и превенция

Ахилесовото сухожилие се раздразва и понякога възпалява при претоварване. Най-често това се случва при спортисти и деца.

Обикновено проблемът се дължи на рязко увеличаване на натоварването (например начало на тренировки), тичане по много твърда повърхност, погрешна техника на тичане, мускулно претоварване и недостатъчен период за почивка, изкълчване и навяхване на глезена, както и на неподходящи за спорт обувки.

Много рядко възпалението може да се дължи на възпаление на ставите (артрит), което да се пренесе до сухожилието. Това се случва предимно при възрастни хора или при хора, които страдат от възпалително заболяване като например ревматоиден артрит.

Избягването на двигателно претоварване и осигуряването на достатъчно време за възстановяване предпазват от възпаление на ахилеса. Отпускането на мускулите на прасците, когато са много стегнати, намалява сериозно риска от тендинит на петата.

Симптоми

Възпалените или претоварени и раздразнени сухожилия болят и понякога се подуват. Сутрин често са по-твърди на пипане от нормалното, но ахилеса принципно е твърд и това трудно се усеща.

При тендинит на ахилесовото сухожилие боли при ходене и е трудно да се стои на пръсти.

Лечение

Най-важното е да разберем какво е причинило проблема и да спрем да го правим. Ако това е определен спорт, можем временно да се отдадем на дейности като колоездене или плуване, които не товарят ахилеса.

Състоянието се лекува най-вече с физиотерапия. Тя включва специфични упражнения, които правят ахилесовото сухожилие по-издръжливо на натоварване и водят до по-бързото му възстановяване.

Слагането на лед за 10-15 минути на мястото облекчава болката. Това не бива да се прави по-често от 2-3 пъти на ден и в случай на усещане за изтръпване при мястото на охлаждане то трябва веднага да се прекрати.

Препоръчително е да ходим с меки и удобни обувки. Слагането на мека стелка под петата може да намали болката.

Лекарите понякога предписват лекарства, които повлияват възпалението и могат да намалят болката.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи възпалението на ахилеса преминава за 2-3 месеца, без да има трайни последици. Важно е да разберем, че състоянието не изчезва за седмица или две и дори да не ни боли, трябва да продължаваме да се пазим.

Докато сухожилието е възпалено, то е отслабено и рискът от скъсване при натоварване е относително висок. Скъсването на ахилеса е често срещано усложнение при нелекуван тендинит.

В много редки случаи, когато възпалението не минава, е възможно да се наложи операция за премахване на възпалената тъкан.

Връзки:

Tendinopathy rehab progression in depth by Running Physio – EN

Bursitis of the heel – EN

Achilles tendon rupture by Mayo Clinic – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.