Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Витилиго

Витилиго

Други имена: Левкодерма (неточно). Англ: Vitiligo

Какво е витилиго

Витилиго се нарича наличието на бели (безцветни) петна по кожата, дължащи се на липса на багрило (меланин).

Понякога и донякъде неточно витилигото се нарича левкодерма. Левкодерма е името, което лекарите използват за бяло петно на кожата, докато витилигото е състояние, което причинява такива петна.

Витилигото се среща при около един от сто души. За съжаление засега не са открити ефективни методи за лечение на състоянието въпреки усилията на лекарите.

Причини, рискови фактори и превенция

Какво причинява витилигото не е открито. Състоянието се дължи на проблем с клетките, които произвеждат меланин. Меланинът придава цвета на кожата, очите и косата.

Възможно е витилигото да е автоимунно заболяване, при което организмът атакува погрешно собствените си произвеждащи меланин клетки (меланоцити). Тази хипотеза не е доказана, но звучи разумно, защото витилиго се среща по-често при хора, които страдат от някакво автоимунно заболяване като например хипертиреоидизъм.

Витилигото не е заразно и не се дължи на инфекция. Понякога проблемът се наблюдава при членовете на едно семейство или се отключва от слънчево изгаряне, период на висок стрес, контакт с агресивни химически вещества и др.

Симптоми

Витилигото се проявява като безцветни (бели) петна по кожата. В някои случаи състоянието може да засегне очите или косата, брадата, веждите.

Белите петна по-често се появяват на места, които са изложени на пряка слънчева светлина като ръцете или лицето, но могат да засегнат буквално всяка друга част на тялото, включително лигавиците на носната и устната кухина.

Състоянието не поражда физически дискомфорт като болка или сърбеж.

В повечето случаи броят и размерът на петната се увеличава с времето. Доста по-рядко пигментацията на кожата ще се възстанови сама.

Лечение

Когато причината за едно заболяване не е открита, лечението е много трудно или напълно невъзможно. За нещастие това е общо взето и случаят с витилигото.

Белите петна често представляват сериозен козметичен проблем и затова са разработени и изпробвани множество различни методи за лечение, контрол и забавяне на развитието на състоянието. Уви, ефектът от различните терапии обикновено е непредвидим и често незадоволителен.

Понякога опитен дерматолог (кожен лекар) може да помогне. Възможните лечения включват:

  • Облъчване с ултравиолетова светлина (може би след употреба на медикаменти или мазила, които усилват чувствителността на кожата към светлина)
  • Локални мазила, които потискат имунната система и така евентуално забавят унищожението на меланоцитите от собствената ни имунна система. Подобни медикаменти имат относително сериозни странични ефекти
  • Присаждане на кожа от друго място
  • Изкуствено оцветяване на кожата чрез вкарване на пигмент (подобно на татуиране)

Най-ефективни за лечение на витилиго са кортикостероидните кремове. Кортикостероидите са вещества, които потискат възпалението. Те имат немалко странични ефекти и трябва да се ползват единствено и само след лекарско предписание и под наблюдение.

Какво помага:

  • Грим
  • Да избягваме слънцето и да ползваме продукти за слънцезащита. Имайте предвид, че меланинът пази кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Липсата на меланин води до повишен риск от рак на кожата. Следете бенките си – ако се променят като цвят или форма, посетете дерматолога си (мнозинството от случаите на рак на кожата са лечими, ако са хванати навреме)
  • Говорете с лекаря си да опитате прием на билката Гинко билоба, която понякога помага. Попитайте го за прием на фолиева киселина и витамин B12 и за внимателно излагане на слънце. Не се излагайте на слънце, без да се консултирате с дерматолога си: ракът на кожата е най-смъртоносният вид рак
  • Не си правете татуировки, защото най-често това ще влоши състоянието
  • Да се включим в група за подкрепа. Витилигото влияе на самочувствието самоуважението, настроението. Не се затваряйте, а напротив – говорете за състоянието си с хората и за това как се чувствате. Ще е чудесно лекуващият ви дерматолог да е от лекарите, които изслушват и подкрепят

Прогноза и възможни усложнения

Витилигото рядко е излечимо. Ефективността на лечението е непредвидима. В повечето случаи с възрастта петната ще нараснат и като размери, и като брой. Понякога кожата ще се възстанови сама, като е възможно цветът ѝ леко да се различава от този на околната кожа след това.

Възможните усложнения при витилигото са свързани предимно с ефекта на слънцето върху кожата (лесно изгаряне, рак на кожата). Понякога страничните ефекти на лечението могат да се твърде неприятни.

Витилигото понякога може да доведе намаление на слуха.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.