Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Варицела

Варицела

Други имена: Лещенка. Англ: Chickenpox, varicella

Какво е варицела

Варицелата е вид шарка, която предизвиква образуване на малки сърбящи пъпки и мехури по кожата.

Варицелата, известна още като лещенка, е изключително заразна. За нея съществува ваксина, която не е задължителна в България.

Причини, рискови фактори и превенция

Варицелата е вирусно заболяване. Тя се предизвиква от варицела зостер вирус. Същият вирус причинява т. нар. херпес зостер.

Можем да се заразим от варицела, ако:

 • Не сме я карали
 • Не сме ваксинирани
 • Били сме в контакт с болен от лещенка

Съществува ваксина за варицела. Можете да попитате за нея лекуващия си лекар. Ваксинацията рядко проявява странични ефекти, които са съвсем леки – зачервяване на мястото, лек сърбеж, болка или подуване. В България ваксината не се продава и няма регистрация, защото е скъпа.

Симптоми

Варицелата се разпознава много лесно по характерния обрив и сърбежът. Ако не знаете как изглежда тази шарка, можете да потърсите снимки на chickenpox в интернет. Обривът започва като зачервени зони, от които се надигат пъпки. С времето пъпките се пълнят с течност и после се пукат. Образуват се ранички, които правят коричка. Кожата има нужда от още няколко дни, за да се излекува.

Ден или два дни преди фазата на мехурите и сърбежа при повечето деца може да се появят:

 • Умора
 • Липса на апетит
 • Главоболие
 • Повишена телесна температура
 • Болка в корема

Варицелата е толкова силно заразна, че дори ваксинираните деца боледуват от нея. Те обаче я карат бързо и много леко почти без поява на пъпки. Симптомите на тази шарка се проявяват между 10 и 20 дни след контакта с болния човек, от който сме се заразили.

Лечение

В повечето случаи на варицела не се налага специфично лечение, а се оставя организмът сам да се пребори с болестта. Изключение са деца с отслабена имунна защита или при наличие на някакво друго заболяване или състояние. В тези случаи лекуващият лекар може да предпише антивирусни медикаменти.

Никога не давайте лекарства, съдържащи аспирин (ацетилсалицилова киселина) или ибупрофен на деца или възрастни с варицела! Попитайте лекар какво да ползвате за сваляне на температурата при нужда. Аспирин не трябва да се дава на деца по принцип.

Какво помага при варицела:

 • Избягвайте разчесването на пъпките. Изрязването на ноктите на децата, за да не разраняват кожата при чесането, е много добра идея
 • При къпане и подсушаването след това не търкайте тялото, а потупвайте нежно с хавлията. Използвайте някакъв овлажняващ и успокояващ кожата крем или лосион след къпане
 • Ако имате вана, можете да я напълните с топла, но не и вряла вода, и да хвърлите в нея няколко шепи овесени ядки. Кисненето във вода с овесени ядки има забележителен успокояващ ефект за кожата. В аптеките е възможно да намерите продукти с овесени ядки, специално създадени за тази цел
 • Облечете детето с широки и меки дрехи. Идеята е тъканта да не се търка по кожата и да не я дразни, както например прави вълната или друг груб плат

Попитайте лекаря си за крем, който може да облекчи обривите и сърбежа. Ако детето ви много се мъчи, педиатърът може да предпише антихистамини по своя преценка. Антихистамините имат странични ефекти и в много случаи не са подходящи.

Прогноза и възможни усложнения

Заболяването най-често протича относително леко и без усложнения.

Възможни усложнения на тази болест са:

Варицелата е по-опасна за бременни и за хора с отслабена имунна защита. Уведомете лекаря, ако вие или детето ви поемате медикаменти за алергия или потискане на имунната система.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.