Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Туберкулоза

Туберкулоза

Други имена: Жълтата гостенка, охтика (остаряло). Англ: Тuberculosis, TB

Какво е туберкулоза

Туберкулозата е опасно и труднолечимо инфекциозно заболяване. Преди откриването на антибиотиците и БЦЖ ваксината туберкулозата е била една от най-смъртоносните болести изобщо. Днес около милион и половина души по света умират годишно от тази болест.

България е една от страните в Европа, където въпреки разпространената задължителна ваксинация туберкулозата се среща обезпокоително често. За нещастие някои от видовете туберкулоза в нашата страна са доста или напълно устойчиви на медикаментозно лечение.

Причини, рискови фактори и превенция

Туберкулозата се дължи на инфекция с Mycobacterium tuberculosis. Бактерията известна още като бацил на Кох е доста разпространена в околната среда.

Заразяването се извършва от човек на човек. Носителите на инфекцията са миниатюрните капчици, които болният отделя при кашляне, кихане, пеене, смях и дори говорене.

За щастие туберкулозата не е много заразна. Това означава, че болестта предимно се пренася между хора, които са продължително в близък контакт (роднини, колеги и т.н.). Бактерията на туберкулозата загива за 5-10 минути на пряка слънчева светлина.

Човек може да носи в себе си бактерията, но да не е болен. Това става, когато имунната система е достатъчно силна, за да не позволи на болестотворния организъм да се размножава прекалено в тялото. В този случай лекарите казват, че имаме латентна или неактивна туберкулоза. Тя не е заразна. Счита се, че около 2 милиарда души на планетата носят бактерията на туберкулозата в себе си, без да са болни.

Хората с отслабена имунна защита са по-заплашени от заразяване. Комбинацията от СПИН и туберкулоза е печално известна в развитите страни. Туберкулозата често поразява недохранените деца и възрастни (напр. по време и след война).

Страдащите от някои видове рак, диабет, бъбречна недостатъчност и приемащите лекарства, потискащи имунната система, са по-заплашени от туберкулоза.

Симптоми

Латентната туберкулоза няма симптоми. Активната форма на заболяването засяга предимно белия дроб. Симптомите се проявяват от седмици до години след инфекцията. Те могат да бъдат:

 • Кашлица продължаваща поне 3-4 седмици
 • Болка в гърдите при дишане и кашляне
 • Изхвърляне на кървави храчки при кашляне
 • Умора
 • Липса на апетит и загуба на тегло
 • Повишена телесна температура и втрисане
 • Нощно изпотяване

Туберкулозата може да засегне буквално всички други части на тялото. Това се случва по-рядко, а симптомите зависят от засегнатия орган. Например при бъбречна инфекция може да се наблюдава кръв в урината, а ако са засегнати мозъчните обвивки (менингит) – главоболие.

Туберкулозата се диагностицира чрез тестове, които откриват бактерията Mycobacterium tuberculosis. Най-простият кожен тест (манту тест, т.е. протеин пречистен дериват туберкулин) невинаги открива заболяването и затова кръвните тестове са все по-разпространени.

Лечение

Туберкулозата е бактериална инфекция и затова се лекува с антибиотици. Лечението е трудно и отнема много време – най-малко между 6 и 9 месеца.

Бактериите могат да се променят (мутират) и да стават устойчиви на антибиотиците, които ги убиват. Някои от антибиотиците, използвани в миналото за лечение на болестта, са неефективни днес. В последните години се наблюдава появата на туберкулоза, която е изключително устойчива на лечение или дори напълно нелечима със съществуващите антибиотици.

Ето защо активната туберкулоза често се лекува с комбинация от антибиотици, които се приемат в продължение буквално на години.

Няколко седмици или месеци след началото на терапията ще се почувстваме по-добре. Изключително важно е да не спрем приема на предписаните лекарства, а да продължим да ги пием, докато лекарят ни не ги спре, след като изследванията покажат, че сме премахнали бактерията от тялото.

Ранното самоволно спиране на лечението може да доведе до появата на устойчива на използваните антибиотици форма на бактерията. Когато неизлекувана болест се възобнови (или разболеем някой с нея), тя вече може да не реагира изобщо или да се повлиява слабо от медикаменти. Такава трудна или невъзможна за лечение туберкулоза е основната причина болестта да убива хора в развитите страни.

Ако имате туберкулоза, задължително откажете цигарите и спрете да консумирате алкохол. Хранете се здравословно и пазете близките си от заразяване.

Прогноза и възможни усложнения

Прогнозата зависи от вида на туберкулозата. Ако тя е устойчива на антибиотици, прогнозата е лоша. Заболяването като цяло е доста опасно при по-възрастни хора.

Усложненията при туберкулозата са свързани с възможно разпространение на инфекцията до други части на тялото, например:

 • Болки в гърба и гръбнака заради инфекция на гръбначния стълб
 • Менингит заради инфекция на мозъчните обвивки (често при деца)
 • Туберкулозен артрит при инфекция на ставите
 • Бъбречни, чернодробни или дори сърдечни проблеми, ако бактерията засегне тези органи или тъканите около тях

Твърде напредналата туберкулоза води до кашляне на големи количества кръв, силно затруднено дишане, перманентно увреждане на белия дроб и евентуално до смърт.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.