Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Трихинелоза

Трихинелоза

Други имена: Трихиноза, трихиниаза. Англ: Trichinosis, Trichiniasis, Trichinellosis

Какво е трихинелоза

Трихинелозата е паразитна инфекция с малък червей, който живее и се размножава в месоядните бозайници и човека.

Трихинелозата е относително рядко срещано заболяване в България, но може да бъде опасно.

Причини, рискови фактори и превенция

Трихинелозата, понякога наричана и трихиноза, се дължи на инфекция с малък (1- 2 мм) кръгъл червей на име Trichinella spiralis. Червеят навлиза в организма при хранене и се размножава в червата, откъдето ларвите се пренасят в мускулите. Веднъж достигнали до мускулите, ларвите могат да се увият в пашкул и да оцелеят в „спящо” състояние доста години.

За да се инфектираме от трихинелоза, трябва да ядем заразено месо, което не е добре сготвено. Най-опасно е месото на дивите животни и на домашните прасета. Риск от заразяване носят студено обработени колбаси като пастърма или луканка, които не са преминали през санитарен контрол (т.е. предимно домашно приготвените).

Не можем да се инфектираме с трихинелоза при ядене на добре сготвено (опечено) заразено месо. Замразяването на месото или облъчването му също убиват паразита. Дивечовото месо винаги трябва да се изследва в съответната ветеринарна служба, преди да се консумира.

Симптоми

Леките инфекции, т.е. когато сме поели малко на брой паразитни ларви, не причиняват симптоми. В случаите на поемане на повече паразити болестта протича на два етапа. При първия етап, когато ларвите се размножават в червата, симптомите могат да бъдат:

 • Диария
 • Болка в коремната област
 • Гадене и повръщане
 • Отпадналост

След около седмица, когато новородените в стените на тънките черва ларви се придвижат чрез кръвта до мускулите, могат да се наблюдават следните доста по-тежки симптоми:

 • Висока температура, втрисане
 • Болка в мускулите, включително евентуално при гълтане или дишане
 • Главоболие
 • Оток на лицето или на клепачите
 • Конюнктивит (т.е. възпаление на очите)
 • Чувствителност към светлина (фотофобия)
 • Обща отпадналост

Винаги при наличие на симптоми като тези се обръщайте към лекар без ненужно отлагане. При съмнения за трихинелоза лекарите ще вземат кръвни или мускулни проби, за да потвърдят диагнозата.

Лечение

В повечето случаи трихинелозата не проявява твърде силни симптоми и преминава за няколко месеца без лечение. Затова доста хора никога не разбират, че са изкарали това заболяване.

При необходимост трихинелозата се лекува с антипаразитни медикаменти. Тези лекарства не са особено ефективни за ларвите в мускулите. Добрата новина е, че с времето кистите или пашкулите, в които „се крият” ларвите, се калцират. Образуването на твърда черупка прави кистите трошливи и с времето те се чупят, което води до умирането на ларвите.

При нужда лекарите също така могат да предпишат обезболяващи или лекарства срещу евентуалната алергична реакция на организма към паразита. Налага се и взимането на медикаменти за контрол на телесната температура.

Прогноза и възможни усложнения

При над 80% от случаите инфекцията преминава за няколко седмици, без да се налага сериозно лечение.

При много интензивна инфекция е възможно да бъдат засегнати органи като мозъка или белите дробове (пневмония). Дори в тези случаи при лечение възстановяването най-често е пълно.

Смъртността от трихинелоза е ниска.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.