Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Тикове

Тикове

Други имена: Нервни тикове. Англ: Тic disorder

Какво е тик

Тиковете са повтарящи се неволни мускулни движения или издаване на звуци. Неволни означава, че не могат да бъдат контролирани.

Причини, рискови фактори и превенция

Не се знае какво причинява тиковете.

Донякъде изключение е т.нар. синдром на Турет, при който тиковете вероятно се дължат на генетично предразположение и неизяснени особености при някои химични реакции в мозъка. Синдромът на Турет, който е заболяване на нервната система, почти винаги се среща в комбинация с друг неврологичен проблем като например детска хиперактивност с дефицит на вниманието, oбсесивно-компулсивно разстройство или депресия.

Тиковете са често срещани при децата.

Симптоми

Тиковете са очевидни. Най-честите включват мигане, лицеви мимики, движение с крайниците, пъшкане, повдигане на раменете.

Лечение

Почти винаги тиковете се появяват в ранна детска възраст. Някои преминават доста бързо, други чак при навлизане в пълнолетието. Хубавата вест е, че повечето тикове изчезват с годините.

Тиковете се лекуват много рядко с медикаменти, защото не са опасни и защото лекарствата, които потискат нервната система, имат много странични ефекти.

Силно препоръчително е да не се обръща вниманието на децата, че им се е появил тик. Концентрирането върху тиковете затруднява и забавя тяхното нормално надрастване.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи тиковете изчезват от само себе си. Те не заплашват здравето и не са опасни. Неудобството от тях е предимно психологическо.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.