Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Стрептококов фарингит и скарлатина

Стрептококов фарингит и скарлатина

Други имена: Стрептококова инфекция на гърлото. Англ: Scarlet fever, Strep throat

Какво е скарлатина и какво е стрептококов фарингит

Стрептококовият фарингит е възпаление на гърлото и евентуално на сливиците, причинено от бактериална инфекция със стрептококи. Заболяването е често срещано и обикновено протича леко и без усложнения.

Скарлатината е форма на стрептококова инфекция, която води и до характерен обрив. Тя е вид шарка.

И двете заболявания са лечими чрез антибиотици. Ако не се лекуват, когато не преминат сами, в някои случаи могат да се развият неприятни и потенциално опасни усложнения.

Причини, рискови фактори и превенция

Стрептококите са доста разпространени в околната среда бактерии, които се пренасят лесно от човек на човек чрез миниатюрните капчици, които отделяме, когато кихаме, кашляме, говорим и пеем. Лесно можем да се инфектираме и от заразена повърхност като например чашата на болен човек.

Стрептококовият фарингит и скарлатината се причиняват от стрептококи група А и по-точно от бактерията Streptococcus pyogenes. В мнозинството случаи инфекцията води само до болки и дразнене в гърлото, които често отминават дори без лечение.

При скарлатината бактерията отделя токсин, който предизвиква обрив и типично зачервяване на езика (нарича се ягодов или малинов език). Повечето деца развиват имунитет към този токсин около 10-ата си година.

И двата вида стрептококова инфекция засягат предимно деца между 5 и 15 години. Заболяването се среща по-често през ранната пролет и късната есен, но може да се заразим и по всяко друго време на годината.

Заболяването е доста заразно. Инкубационният период на инфекцията – времето между заразяването и появата на симптомите – в повечето случаи е между 2 и 4 дни.

Добрата хигиена (миене на ръце, измиване на съдове, изхвърляне на използвани носни кърпички и т.н.) донякъде помагат да се предпазим от заразяване при контакт с болен.

Симптоми

Симптомите на стрептококовата инфекция на гърлото са подобни на тези на вирусните инфекции като грип и настинка. Относително рядко болките и дразненето в гърлото се дължат на бактериална инфекция със стрептококи. Тази инфекция се открива само чрез взимане на секрет от гърлото и микробиологични тестове за доказване на бактерията.

Симптомите на стрептококовия фарингит често съпътстват и скарлатината. Те са:

 • Внезапна поява на зачервяване на гърлото
 • Зачервени и понякога подути, т.е. възпалени сливици
 • Дразнете на гърлото
 • Болка при преглъщане
 • Повишена телесна температура (над 38°С)
 • Подути лимфни възли на врата
 • Отпадналост
 • Главоболие
 • Гадене, болки в корема и повръщане (предимно при по-малки деца)

В общия случай при висока температура, която не спада дълго време, подути лимфни възли, урина с тъмен кафяво-черен цвят, обриви, съчетани с температура, болка в гърлото, която не изчезва за 48 часа, или проблеми с дишането/преглъщането се обръщайте към лекар.

Ако инфекцията причини скарлатина, ще се наблюдава:

 • Дребен червеникав обрив, който обикновено започва от лицето и шията и после се разпространява по цялото тяло. Носът и пространството около устата най-често не са засегнати. Обривът прилича донякъде на слънчево изгаряне, а на пипане напомня на шкурка. Характерно за обрива на скарлатината е, че при натиск той избледнява
 • Зачервяване на езика, който добива цвят на ягода/малина
 • Кожните гънки при лактите, коленете, врата, подмишниците и слабините обикновено са по-зачервени от околната кожа

При съмнения за скарлатина веднага потърсете лекар.

Лечение

Стрептококовите инфекции са бактериални инфекции и затова се лекуват с антибиотици. Лечението е ефективно и детето обикновено започва да се чувства по-добре на втория ден. Винаги трябва да изпиваме цялата ни предписана доза антибиотик.

При нужда се дават медикаменти за понижаване на температурата. Никога не давайте аспирин на деца.

Какво помага:

 • Гаргара и жабуркане с топла, но не гореща солена вода. Водата се изплюва след това, а не се гълта
 • Овлажняване на въздуха в помещенията. Проветряването също помага, защото намалява праха в стаята, който дразни гърлото
 • Почивка и повечко сън. Сънят помага да се преборим с инфекцията
 • Прием на течности. Избягвайте газирани и кисели напитки, защото те дразнят гърлото Пийването на глътка или две през няколко минути облекчава състоянието
 • Хранене с меки и течни неща, които не дразнят гърлото и лесно се преглъщат. Добра идея са крем-супите или картофеното пюре. Храната трябва да е топла. Студените неща като сладолед или ледена близалка (да не е кисела) също успокояват гърлото
 • Децата над 4-5 години могат да смучат дражета за успокояване на гърлото каквито се продават без рецепта в аптеките. Попитайте лекаря си, преди да давате такива на дете
 • Цигареният дим и изобщо всякакъв пушек много дразнят гърлото при стрептококова инфекция

Децата най-често могат да се завърнат на училище 2-3 дни след започване на антибиотика. Попитайте лекаря си за това.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи стрептококовата инфекция засяга гърлото и преминава сама за няколко дни. Заболяването протича леко. Скарлатината, тоест появата на обрив, също обикновено се кара леко и преминава за няколко дни. И двете форми на заболяването се лекуват успешно с антибиотици.

Ако стрептококовата инфекция не се лекува, тя в редки случаи може да се разпространи из тялото. Затова болестта преди откриването на антибиотиците е била смятана за много опасна. Възможните усложнения са:

 • Възпалението на средното ухо (среден отит)
 • Пренасяне на инфекцията до кожата (импетиго), белите дробове, синусите и дори кръвта
 • Ревматична болест (ревматизъм). Ревматичната болест е опасно възпаление, която може да засегне сърцето, ставите, нервната система и т.н. Изисква незабавна медицинска намеса
 • Възпаление на бъбреците (следстрептококов глумерулонефрит)

Връзки:

Scarlet fever by NHS Choices – EN

Rheumatic fever by the US National Library of Medicine – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.