Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Салмонелоза

Салмонелоза

Други имена: Салмонела. Англ: Salmonella enterocolitis, Salmonellosis

Какво е салмонелоза

Салмонелозата е хранително отравяне с бактерии от вида салмонела. Салмонелозата най-често води до възпаление на стомаха и тънкото черво (гастроентерит).

Причини, рискови фактори и превенция

Бактериите салмонела живеят в множество топлокръвни животни, включително птици и кучета. Заразяването най-често става при консумация на недобре сготвена или сурова храна с птичи произход. Възможно е да се заразим още от мляко и млечни продукти. Недобре измити плодове и зеленчуци също могат да са причина за инфекцията

Салмонелените бактерии се разпространяват в природата чрез изпражненията на болните животни. Лошата хигиена изобщо и при хранене може също да бъде причина за стомашно-чревна инфекция със салмонела.

Инфекцията може да се пренася и от човек на човек например чрез общи прибори и т.н.

Салмонелозата по-често засяга деца и възрастните хора, пътуващи до места с лоши хигиенни условия. Бактерията е доста разпространена в околната среда и хората с отслабена имунна защита страдат по-често от заболяването. Инфекцията е по-вероятна и след скорошен прием на антибиотици, защото тези лекарства унищожават и добрите бактерии в червата ни.

При пътуване в страни или райони, където санитарните условия не са на ниво, е разумно никога да не ядем сурова храна, да пием бутилирана вода и да измиваме ръцете си и храната си винаги когато можем.

Симптоми

Симптомите зависят от разновидността на салмонелата, с която сме инфектирани. Има повече от хиляда вида салмонели. Доста от тях не водят до никакви симптоми и заболяването протича неусетно и е абсолютно безопасно.

Инкубационният период на салмонелозата е между няколко часа и два дни. В повечето случаи, когато инфекцията е достатъчно силна, тя засяга стомаха и тънките черва. Това означава, че салмонелата причинява гастроентерит. Симптомите на заболяването могат да бъдат:

 • Болки и спазми в корема
 • Гадене и повръщане
 • Диария
 • Повишена телесна температура и втрисане
 • Главоболие
 • Кръв в изпражненията (рядко)

Понякога салмонелозата може да доведе до обезводняване. Симптомите на обезводняване при децата са:

 • Намалено количество урина
 • Суха уста, език и устни
 • По-малко сълзи при плач
 • Хлътнали очи
 • Слабост и отпадналост
 • Раздразнителност

Ако тези признаци са налице и в добавка забележите бледност на кожата, летаргичност или че крайниците са студени, незабавно потърсете медицинска помощ.

Когато виждаме, че детето се обезводнява, но не можем да спрем процеса, също трябва да потърсим лекарска помощ. Колкото по-рано се спре обезводняването, толкова по-добре.

Лечение

В повечето случаи не се налага лечение на салмонелозата, а тя преминава сама за 4-7 дни.

Основното през това време е да не допуснем обезводняване. Газираните напитки и натуралните сокове не са подходящи при диария и повръщане. Не прекалявайте с кафето, защото то е слаб диуретик, тоест води до изхвърляне на течности от организма.

Ако стомахът се бунтува, възрастните могат да смучат парченца лед. За децата се препоръчват т.нар. рехидратиращи напитки, за които можете да попитате лекаря си или в аптеката. В общия случай това са разтвори на соли, подобни на тези, които ползват спортистите. Даването на една супена лъжица физиологичен разтвор на детето през 3-4 минути обикновено решава проблема с чувствителния стомах.

Яжте по мъничко и само храни, които лесно се разграждат, като солети, банани, обикновени бисквити, препечени филии, солени бисквитки, ябълки, зеленчуци, картофи, ориз и т.н. Не яжте млечни продукти, мазни храни, месо, различно от пилешко, и изобщо тежки и трудно смилаеми храни.

Почивайте на топло и не се движете много.

При нужда лекуващият лекар може да предпише антибиотик и/или лекарства за спиране на диарията. Даването на антибиотик при салмонелоза не е винаги препоръчително, защото така понякога може да се удължи диарията. Причината за това е, че антибиотиците убиват в някаква степен и полезната чревна флора.

В случай на сериозно обезводняване болният се включва на системи и течности се вливат венозно.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи салмонелозата не е опасно заболяване. Тя преминава без специфично лечение за около седмица.

Инфекцията е донякъде опасна за бебета, малки деца и хора с отслабена имунна защита. Възможните усложнения са:

 • Обезводняване
 • Преминаване на инфекцията в кръвта и оттам по други органи (рядко)
 • Поява на реактивен артрит. Нарича се още синдром на Райтер и води до болки в ставите, болезнено уриниране и възпалени очи
 • Пристъп на спастичен колит (вж. синдром на раздразненото черво), ако страдаме от състоянието по принцип
 • Поява на временна лактозна непоносимост

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.