Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Рубеола

Рубеола

Други имена: Немска брусница. Англ: Rubella, German measles

Какво е рубеола

Рубеолата (англ. Rubella) е шарка, дължаща се на вирусна инфекция. Заболяването още се нарича немска брусница и в повечето случаи протича леко при деца и малко по-тежко при възрастни.

Рубеолата е едно от заболяванията, срещу които се прилага задължителна ваксинация в България (MMR ваксина). Заболяването е много опасно при бременност.

Причини, рискови фактори и превенция

Рубеолата се дължи на вирусна инфекция. Тя се разпространява предимно чрез малките капчици, които отделя болният, когато киха, кашля, пее или говори.

Човек е заразен за другите 10-ина дни, преди да се появи обривът и две седмици след това.

Немската брусница още се предава и от майка към детето по време на бременността. Заболяването е изключително опасно за плода. Ако сте бременна и около вас има случай на рубеола, в никакъв случай не общувайте с болния или неговото обкръжение и веднага уведомете лекаря си!

Най-добрата превенция срещу рубеола е ваксината, която е ефективна в повече от 90% от случаите. Ваксината може да причини слаба треска около седмица след поставянето. При около 5% от ваксинираните се наблюдава слаб обрив. Те не са опасни.

Силно препоръчително е, ако не сте карали рубеола и планирате забременяване, да се изследвате за имунитет срещу болестта и при нужда да се ваксинирате.

Поредица изследвания търсят връзка между MMR (срещу морбили, паротит и рубеола, МПР) ваксината и аутизма. Такава причинно-следствена връзка не е открита, а аутизмът се среща еднакво често при ваксинирани и неваксинирани деца и родители.

Симптоми

При децата около една трета от случаите на немска брусница протичат без симптоми. В другите случаи заболяването се проявява като лека инфекция чрез:

  • Слабо повишена телесна температура
  • Увеличени лимфни възли (най-често зад ушите и по врата)
  • Слабо главоболие
  • Хрема
  • Суха кашлица
  • Розов слабосърбящ обрив, който започва от лицето и бързо се разпространява по тялото, а оттам и по крайниците. Обривът изчезва в същата последователност – първо от лицето и последно от ръцете и краката
  • Зачервени и възпалени очи (вж. конюнктивит)

Симптомите при възрастните са по-силно изявени и те карат заболяването доста по-тежко от децата. При възрастните например може да има болки в ставите (артрит).

Лечение

Няма специфично лечение за рубеола и в повечето случаи такова не се налага. Лекарят може да предпише медикаменти за понижаване на температурата или за контрол на възпалението по своя преценка. Никога не давайте аспирин на деца!

Ако сте бременна и се заразите с рубеола, обсъдете рисковете с вашия лекар, за да решите дали искате да запазите плода. Ако да, вероятно ще ви бъдат инжектирани хиперимунни глобулини. Това са антитела срещу вируса на рубеола, добити от кръвта на човек с имунитет срещу болестта. Лечението с глобулини не намалява вероятността за увреждания при плода.

В общия случай, ако имате рубеола, пазете другите от заразяване. Стойте далеч от бременни жени и уведомете колеги, приятели и т.н., че страдате от заболяването.

Прогноза и възможни усложнения

Рубеолата е леко заболяване, което много рядко създава проблеми при деца.

Заболяването по време на бременност е много опасно за плода особено в първия триместър. Възможни последици са глухота, дефекти при изграждането на органите (включително сърцето), катаракта, забавен растеж, сериозно умствено изоставане. Това е причината лекарите обикновено да препоръчват прекъсване на бременността при доказана инфекция с рубеола.

Възрастните карат заболяването по-тежко. Възможни усложнения са:

Връзки:

Рубеола от РЗИ „Велико Търново”

Rubella (German Measles) and Pregnancy by Patient.info – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.