Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Варикоцеле

Варикоцеле

Други имена: Варици на скротума, разширени вени при тестисите. Англ: Varicocele

Какво е варикоцеле

Варикоцеле означава разширени вени в торбичките, където са тестисите (скротума).

Състоянието се нарича още варици на скротума и е доста често срещано, но много рядко опасно. Понякога то може да е причина за понижено качество на спермата, което да пречи на създаването на деца.

Причини, рискови фактори и превенция

Варикоцеле обикновено се дължи на същата причина, която води до разширени вени по принцип – проблем с клапите във вените, които пропускат кръвта да тече само в една посока (към сърцето).

Какво на свой ред води до проблема с функционирането на клапите, е неясно. Около един от 7 мъже в Англия развива варикоцеле (предимно на левия тестис) още по време на пубертета. Състоянието се развива бавно.

Симптоми

Варикоцеле много рядко се забелязва, защото не създава никакви проблеми (няма симптоми).

В редки случаи е възможно да изпитваме променяща се от остра до тъпа болка, която се засилва с напредъка на деня и при физическа активност. Понякога тази болка може да се облекчи, като легнем по гръб.

Много разширените вени в скротума са видими с просто око, когато сме стояли прави, защото гравитацията е довела до събиране на кръв в тях. Ако легнем, вените отново ще станат почти незабележими, защото кръвта ще се отече от тях.

Лечение

В повечето случаи не се налага лечение на варикоцеле. Разширените вени в скротума рядко са истинската причина за невъзможността на спермата да оплоди яйцеклетката (т.е. за инфертилност).

Ако по някаква причина варикоцеле създава сериозни проблеми, лечението се свежда до някакъв вид хирургическа намеса. Операцията понякога може чрез лапароскопия (т.е. хирургът да достигне до мястото със сонда през малка дупка в коремната кухина).

Прогноза и възможни усложнения

Варикоцеле рядко създава проблеми, а лечението обикновено е успешно. Понякога проблемът се появява отново известно време след операцията.

В редки случаи разширените вени в скротума могат да доведат до безплодие или до свиване (изсъхване, атрофия) на засегнатия тестис.

Връзки:

Varicocele by Patient.info – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.