Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Скала на Глийсън при рак на простатата

Скала на Глийсън при рак на простатата

wiki

Англ: Gleason Score


Скалата на Глийсън определя доколко е агресивен един рак на простатата и затова как трябва да се лекува и донякъде каква е прогнозата.

Определянето на оценката на рака по Глийсън се извършва от патолог, който наблюдава проба от тумора под микроскоп. В пробата той идентифицира два вида клетки и определя доколкото те се различават от нормалните. Стойност 1 означава, че клетките са много подобни на нормалните, а максималната стойност 5 означава, че те са много различни.

Колкото са по-различни раковите клетки от нормалната простатна тъкан, толкова по-бързо те се делят и заболяването е по-агресивно (с по-лоша прогноза).

Оценката по Глийсън се дава като сбор от две числа, например 7 (4+3).

  • Първото число показва доколко се различават мнозинството клетки в тумора от нормалното. Колкото по-ниско, толкова по-добре.
  • Второто число показва каква е най-високата степен на различие на раковите клетки, която се открива в друга зона на тумора.

Така например горният пример показва, че основната част от тумора е оценена като 4 от 5 по Глийсън, докато най-високата стойност наблюдавана в друга значима част от тумора е 3.

Обикновено най-ниският Глийсън резултат, който ще видим е шест (3+3), защото рядко се взимат проби (биопсия) от по-ранни тумори. Максималната стойност на скалата на Глийсън е 10. Като цяло колкото е по-висока стойността, толкова е по-лоша прогнозата.

Gleason skala training.seer.cancer.gov

Как изглеждат клетките при рак на простатата според мястото им в скалата на Глийсън. Изображение: training.seer.cancer.gov


Рак на простата със стойност 7 (3+4) ще има по-добра прогноза от рак с Глийсън стойност 7 (4+3), защото във втория случай по-голямата част от клетките са с по-висока склонност към размножаване.

Лекарите наричат по-приличащите на нормални клетки добре диференцирани или говорят за ниска степен на тумора (low grade cancer). При Глийсън оценка 5 клетките са слабо диференцирани, a ракът от висока степен.

Най-общо рак на простатата с оценка по Глийсън 6 ще се развива много бавно. Заболяване с оценка 7 или 8 ще се развива със средна скоро, а такова с 9 или 10 ще бъде доста агресивно.

Каква ще е пет-годишната преживяемост при рак на простата в крайна сметка зависи от стадия на заболяването, възрастта ни, съпътстващи заболявания, възможна ли е операция и т.н. Скалата на Глийсън дава полезна информация доколко ракът ще се развива бързо или бавно и колко агресивно трябва да бъде лечението.


Прочетете по-подробна информация на английски език:

Understanding Your Pathology Report: Prostate Cancer (American Cancer Society).

Prostate biopsy (Prostate Cancer UK).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.