Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Въшки

Въшки

Други имена: Педикулоза. Англ: Lice, pediculosis

Какво е педикулоза

Педикулоза е медицинското име за заразяване с въшки. Въшките са малки паразити, които се хранят с кожа или кръв и живеят в окосмените части на тялото или в дрехите.

Видове въшки и тяхното отстраняване

Има три вида въшки, които засягат хората:

Телесни въшки

Те са по-големи от другите въшки и живеят в шевовете и гънките на дрехите. Те се хранят с кръв. Наличието им е съпътствано от силен сърбеж, особено на местата, където дрехите допират тялото.

Телесните въшки се пренасят при близък контакт, при който се прехвърля паразитът. Дължат се на много лоша хигиена или пребиване на места, където санитарните условия са примитивни. Премахването им е лесно и се извършва чрез изпиране на дрехите с гореща вода (поне 60 градуса целзий), последвано от изсушаване в гореща сушилня, ако е възможно. Ютията е смъртоносно оръжие срещу телесните въшки. Изхвърлянето на дрехи и завивки също е решение.

Въшки по главата

Тези гадинки се пренасят при близък контакт с опаразитен човек или при общо ползване на кърпи, шапки, възглавници и т.н. Тези паразити за радост нямат криле, нито могат да скачат. Живеят в основата на косата и причиняват сърбеж. Яйцата им (наричани често гниди) приличат на пърхот, но са закачени за косата.

Премахването на въшките от главата се извършва с препарати за обезпаразитяване, които ги убиват. Остригването гола глава също помага. След третирането е задължително да се смени калъфката на възглавницата и при нужда да се изперат с вряла вода шапки, шалове, кърпи за глава и пр. Трябва да се почистят също гребени, четки за коса, шноли и т.н.

Тези въшки могат да живеят също във веждите и по миглите.

Срамни въшки

Половите въшки живеят в слабините, откъдето идва и името им. Понякога те могат да обитават и подмишниците, брадата, веждите или миглите. Последното може да предизвика възпаление на клепачите (т.е блефарит). Предават се предимно при полови контакти, но относително рядко могат да се прихванат при използване на тоалетна, чрез тоалетна хартия, спално бельо…

Основният признак за наличие на срамни въшки е сърбежът. Рядко е възможно кожата да реагира със зачервяване.

Най-лесният начин за премахването им е обръсване на засегнатите участъци. Третирането със специално създадени за целта препарати също помага. Поради деликатността на засегнатите зони използването на препарати за други типове въшки като тези на главата е силно непрепоръчително.

Сексуалните ни партньори също трябва да преминат курс на обезпаразитяване. Дрехите, бельото и завивките трябва да се изперат с гореща вода (поне 60 градуса целзий).

Прогноза и възможни усложнения

Въшките се премахват лесно и не представляват заплаха за здравето. Единствено телесните въшки могат да пренасят болести, и то рядко. Потърсете лекар, ако не се чувствате добре след инфекция с телесни въшки.

Хигиената и поддържането на разумни санитарни условия почти премахват риска от прихващане на въшки. В случая при срамните въшки помага избягването на безразборен секс, особено с хора със съмнителна хигиена.

Връзки:

Body lice by Better health channel– EN

Head lice (nits) – EN

Pubic lice (crabs) – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.