Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Пейсмейкър

Пейсмейкър

wiki

Англ: Heart pacemaker; Implantable cardioverter defibrillator


Пейсмейкър се нарича малко електрическо устройство, което регулира сърдечния ритъм, когато той е забързан, забавен или неравномерен. Името идва от английските думи pace – ритъм и make – правя.

Пейсмейкърите се поставят под кожата чрез малка и лека операция, която се прави без пълна упойка. Обикновено човек може да се върне към задълженията си един-два дни след манипулацията.

Как работи пейсмейкъра?

Свиването и разпускането на сърцето се контролира от електрически импулси. Подобно на колите сърцето има „свещи“, които отделят искри и го карат да тупти. Броят такива електрически сигнали определя пулса ни ( нормално между 60 и 100 за възрастен човек).

Сърдечният ритъм се разстройва, ако „свещите на сърцето“ (наричат се сино-атриални или просто синусови възли) не подават електрически импулси както трябва. Подобни разстройства на сърдечния ритъм се наричат аритмия.

Ролята на пейсмейкъра е да следи как тупка сърцето и, когато ритъмът не е добър, да поеме контрола и да настрои отново сърцето чрез подаване на подходящ електрически импулс.

Операцията

Пейсмейкърът се поставя под кожата на гърдите или корема. От устройството излиза деликатна жица, която по вена стига до сърцето. Когато се налага коригиране на сърдечния ритъм, по тази жица се пренася електрически импулс от батерията на устройството до сърцето.

Преди операцията не бива да се храним и трябва да се изкъпем много добре (възможно е лекарите да поискат да ползваме специален сапун).

След операцията ще ни кажат да не правим следните неща за 2-3 седмици:

 • Да не носим тежко с ръката, от чиято страна е операцията. Тежко в този случай е повече от 4 кг.
 • Да не разтягаме или усукваме ръката и тялото при мястото на операцията. Да не бутаме или дърпаме силно с тази ръка
 • Да не вдигаме ръката над рамото

Кога се поставя пейсмейкър?

 • Когато пулсът ни е под нормата (под 60 в минута). Нарича се брадикардия
 • Когато пулсът ни е постоянно над нормата (над 100 в минута). Нарича се тахикардия
 • Когато двете камери на сърцето не са синхронизирани. Това понякога се държи на сърдечен инфаркт и ролята на пейсмейкъра е да координира работата на двете камери, така че сърцето да се товари възможно най-малко.

Каква е разликата между пейсмейкър и сърдечен дефибрилатор

Сърдечният дефибрилатор (наричат се имплантируем кардиовертер) е по същество пейсмейкър, който допълнително може да подава силен електрически сигнал, така че да накара спряло сърце да тупка отново. Такъв електрически шок лекарите наричат дефибрилация.

Тези устройства се ползват при аритмии, които могат да предизвикват внезапно спиране на сърцето.

Живот с пейсмейкър

Като цяло пейсмейкърът не се отразява на качеството ни на живот и не изисква нищо специално. Трябва да избягваме следните неща:

 • Да удряме тялото си при устройството. Внимавайте например когато ви прегръщат деца или носите нещо по-голямо пред гърдите си
 • Да поставяме електрически устройства близо до пейсмейкъра, защото могат да го разстроят. Това означава да не държим телефон в джоба на ризата си
 • Най-общо всяко електрическо устройство с мощно електромагнитно поле (микровълнова печка, детектори за метал, електрически генератори и подобни), може да обърка пейсмейкъра ни при продължително въздействие. Не е проблем да ползваме микровълнова печка или да минем през детектор на летище, проблем е да седнем до детектора или да стоим дълго до микровълновата, когато тя работи
 • Батерията на пейсмейкъра има няколко години живот, често повече от 5. В някакъв момент, живот и здраве, тя ще трябва да се смени
 • През няколко месеца лекарите ще правят контролни прегледи, за да се уверят, че всичко функционира както трябва

Пейсмейкърът не пречи да сме физически активни. Говорете с лекаря си за това, тъй като движението и лекото спортуване вероятно са жизненоважни за вас.


Прочетете повече на английски език:

How Will a Pacemaker Affect My Lifestyle? (US National Heart, Lung and Blood Institute).

Pacemakers and Implantable Defibrillators – a plethora of resources (US National Library of Medicine).

What Is an Implantable Cardioverter Defibrillator? (US National Heart, Lung and Blood Institute).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.