Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Овулация

Овулация

wiki

Англ: Ovulation

Овулация се нарича освобождаването на яйцеклетка от яйчниците. Това се случва около средата на месечния цикъл.

По време на овулацията, жената може да забременее, ако сперматозоид оплоди яйцеклетката. Яйцеклетката може да бъде оплодена до около 12 часа след като е напуснала яйчника. После тя ще бъде разтворена и асимилирана в тялото.

Точното време на овулацията не може да се определи по цикъла. Дори месечният цикъл да е точно на 28 дни, овулацията може да се случи няколко дни преди и няколко дни след 14-тия ден. Ето защо, ако искаме да заченем, трябва да правим секс няколко поредни дни около приблизителния момент на освобождаването на яйцеклетката.

Сперматозоидите могат да живеят вътре в женското тяло 3-5 дни, което обяснява защо, ако не искаме да забременеем, трябва винаги да ползваме предпазни средства.

Как да разпознаем овулацията:

  • Телесната температура по време на овулацията се покачва (обикновено с по-малко от 1 градус). Ако няколко месеца около средата на цикъла си мерим температурата всекидневно при ставане от сън, ще забележим на кой ден тя се покачва. Забременяването е най-вероятно два-три дни преди деня на повишена температура. Не поемайте никакъв алкохол в дните, когато зачеването може да се случи.
  • Овулацията води до промяна на вагиналния секрет. Точно преди овулацията се забелязва увеличаване на секрета, който ще бъде бистър, воднист и разтеглив. След овулацията секретът ще намалее, ще бъде по-гъст, мътен и по-трудно забележим. Преди и точно по време на бистрия секрет вероятността от забременяване е най-висока.

В аптеките се продават тестове за овулация. Те трябва да се ползват няколко дни преди и след предполагаемата дата, докато се открие точния ден. Тестовете се основават на измервания на биомолекули в урината, които тялото отделя по време на овулацията.


Прочетете повече:

Как да забременея (BGMedic.com)

Правила за безопасен секс (BGMedic.com)

Великолепно минута и половина видео на английски език: Video: Ovulation (Mayo Clinic).

Подробно упътване на английски език как да открием точното време на овулацията: Pregnancy - identifying fertile days (US National Library of Medicine).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.