Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Нощно напикаване

Нощно напикаване

Други имена: Енуреза, eнурезис ноктурна, нощна инконтиненция. Англ: Bedwetting, Enuresis, nighttime incontinence

Какво е нощно напикаване

Нощната енуреза е неспособност за контрол на пикочния мехур по време на сън.

Нощното напикаване се наблюдава предимно при деца до около 6 – 7-годишна възраст. Понякога на децата им трябва повече време, за да се научат да контролират пикочния си мехур по време на сън. Това е напълно нормално.

Детското нощно напикаване обикновено изчезва до седмата година. Ако продължи след това, причината трябва да се потърси и евентуално да се излекува. Ако това е невъзможно, енурезата ще съпътства човека през целия му живот с една или друга честота и интензивност.

Този текст основно разглежда детското нощно напикаване.

Причини, рискови фактори и превенция

Нощното напикаване най-често се дължи на неумение на мозъка да подаде сигнал, че пикочният мехур е пълен и трябва да се събудим, за да уринираме. Нервната система се нуждае от време, за да се развие напълно. Детето няма никаква вина за това.

По-рядко нощното подмокряне се появява, след като организмът е установил контрол върху пикочния мехур по време на сън поне за шест месеца. В този случай причината може да е физическа, психическа или пък енурезата да се дължи на промяна в съня. Най-често появата на детско нощно напикаване се дължи на:

 • Стрес. Раждането на дете в семейството или смяна на жилището могат да предизвикат подмокряне
 • Малък пикочен мехур
 • Сънна апнея
 • Диабет
 • Хроничен запек (констипация)

Други възможни причини за енуреза при деца и възрастни са:

 • Мозъчни или нервни проблеми
 • Мускулни проблеми
 • Инфекция на уринарния тракт
 • Бременност
 • Странични ефекти от някои медикаменти
 • Деменция
 • Залежаване (след операция или травма)
 • Увеличена простата при мъжете
 • Депресия
 • Рак на пикочния мехур

Всички тези проблеми вероятно ще доведат до изпускане и в будно състояние, което лекарите наричат уринарна инконтиненция.

Симптоми

Нощното напикаване при децата е нормално. В повечето случаи то преминава самò до към петата година. Няма повод за притеснение, ако продължи дори до 7-годишна възраст.

Ако детето ни продължава да се подмокря насън поне по два-три пъти на месец след 7-ата година, трябва да потърсим лекарска помощ. В този случай вероятно някакъв здравословен проблем предизвиква енурезата. Този проблем трябва да се открие и лекува.

Ако нощното напикаване е съпътствано от болка при уриниране, запек, силна неестествена жажда, розова до червена урина или хъркане, трябва да се обърнем веднага към лекар.

Лечение

Нощното напикаване не се дължи на мързел, глупост, безотговорност или нещо подобно. Детето не е виновно и не носи никаква отговорност, че се напикава по време на сън.

Ако подмокрянето по време на сън се дължи на някакво заболяване като диабет или сънна апнея, лечението на причината ще реши проблема с енурезата. Когато заболяването, на което напикаването е само симптом или последица, е нелечимо, лек за подмокрянето няма.

В случай на нужда лекар може да предпише медикаменти, които потискат образуването на урина по време на сън. Ако проблемът се дължи на малък пикочен мехур, може да се наложи прием на лекарства, които отпускат мехура, така че той да събира повече течност. Медикаментите рядко успяват да излекуват нощното напикаване и то се завръща, след като ги спрем.

Какво помага за нормалното решаване на проблема:

 • Да подхождаме с разбиране и грижа за детето. Това е най-важното
 • Да не му се караме или сърдим. Да не показваме раздразнение и да не го засрамваме
 • Детето трябва да знае, че напикаването по време на сън не е срамно, а е нещо нормално. Ако мокротата го тревожи много, може да се ползват сензори (аларми) за влага, създадени специално за случаите на нощно напикаване
 • Да научим детето си да отива до тоалетната винаги когато му се пишка
 • Да поощряваме двукратното ходене до тоалетната – веднъж в началото на ритуала за лягане и втори път преди заспиване
 • Да научим детето да пие течности през деня, а не вечер. Напитки, съдържащи кофеин (като колата и кафето), са противопоказни за децата по принцип и напълно неуместни вечер и при проблем с нощно напикаване
 • Подмокрянето води до сърбеж и затова е добре да измиваме детето сутрин. Препоръчва се употребата на кремове, които да пазят кожата от солите и другите вещества в урината
 • Насърчаване и награждаване на детето за сухите нощи. Позволявайте на детето да участва в изчистването и оправянето на леглото. Така то се учи на отговорност и разбира, че напикаването не е трагедия

Прогноза и възможни усложнения

Нощното напикаване изчезва с възрастта, ако причината за него не е някакво заболяване.

Енурезата не заплашва здравето ни. Възможните усложнения при нея са основно психически. Когато към проблема не се подхожда с разбиране и грижа, децата могат да развият ниско самочувствие заради чувствата за срам и вина.

Сърбеж и разраняване по кожата са възможни, ако детето често спи мокро.

Връзки:

Bedwetting by NHS Choices – EN

Bedwetting tips – EN

Urinary incontinence in adults – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.