Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Метрономна химиотерапия

Метрономна химиотерапия

wiki

Англ: Metronimic chemotherapy

Метрономна химиотерапия означава лечение на рак с ежедневен прием на ниски дози химиотерапия.

Химиотерапията, която убива бързо размножаващи се клетки в тялото ни, по принцип се дава на периоди и в максимално високи дози, които да убият бързо и изцяло раковите клетки. Това е така, защото онкологичните заболявания като цяло изискват агресивно лечение.

Метрономната терапия (МТ) използва същите видове лекарства, които наричаме с името химиотерапия. Тя е привлекателна с това, че ниските дози се приемат като хапче и имат много ниска токсичност, т.е. не причиняват сериозни странични ефекти.

Като цяло метрономната терапия работи, защото потиска способността на раковите клетки да изграждат кръвоносна мрежа в туморите, която да ги храни и да им носи кислород (нарича се ангиогенеза). Без достъп до кръвообращението новородените ракови клетки ще умрат. Възможно е МТ да има и други благоприятни ефекти, но това още се изучава и зависи от точния вид на използваното лекарство.

Метрономната терапия е новост в онкологията. Тя тепърва се изследва и засега е доказано, че работи и може да се ползва при малко на брой видове рак и строго определени условия. Тя не е подходяща при агресивни по природа тумори, кризи на заболяването или доказано лечими по друг начин онкологични заболявания (т.е. ранен рак на гърдата, да речем).

МТ може да подобри качеството на живота на хора с определени неизлечими онкологични заболявания. В общия случай, ако лекар предложи метрономна терапия, вероятно имаме случай на метастатичен рак. Метастатичният рак (такъв с разсейки по тялото) е неизлечимо заболяване.

В момента в България според националните стандарти за лечение на рак метрономна терапия е възможен метод за лечение единствено при метастатичен рак на гърдата при специфично състояние на болестта.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.