Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Краста

Краста

Англ: Scabies

Какво е краста

Крастата е кожна инфекция с миниатюрен паразит, която води до обрив и силен сърбеж.

Състоянието е относително често срещано, доста неприятно, но напълно лечимо.

Причини, рискови фактори и превенция

Крастата се дължи на инфекция с миниатюрен кърлеж на име Sarcoptes scabiei. Кърлежът живее в кожата ни и се размножава там чрез снасяне на яйца.

Крастата е доста заразна и се пренася при физически контакт. Паразитът може да се предава от човек на човек и чрез повърхности, общи кърпи, спално бельо и т.н. В общия случай, ако имаме болен от краста в дома си, ще се заразим и ние.

От краста боледуват и някои животни, включително кучетата и котките. Техният вид паразити обаче е друг и ние не можем да се заразим от животни, а само от хора. С други думи, няма нужда да лекуваме домашните си любимци, когато ние сме болните.

Добрата лична хигиена предпазва от краста само донякъде. Заболяването е много заразно и всеки може да го прихване. Не можем да се заразим от краткотрайни физически контакти като ръкостискане.

Паразитите умират за около три дни извън кожата. Изпирането на бельо, дрехи, чаршафи на висока температура (90°С) премахва паразита. Замразяването е друг метод, който можем да използваме, за да дезинфекцираме тъкани и предмети.

При грижа за болен от краста е разумно да използваме гумени ръкавици.

Симптоми

Симптомите на крастата се дължат на алергична реакция. Те се появяват 2-6 седмици след заразяването.

  • Интензивен сърбеж, който често е по-силен нощем по време на сън
  • Обрив, който се появява след началото на сърбежа. Характерно за крастата е, че отделните обриви често са под формата на прави линии. Обривът е съставен от червени подутини
  • Видими под кожата тунели, издълбани от паразитите. Изглеждат като тънки черни или сребърни нишки с дължина 2-10 мм

Кърлежът, причиняващ крастата, най-често засяга кожните гънки, ставите (лакти, колене), пространството между пръстите, китките, подмишниците, долната част на стъпалата, гениталиите при мъжете и около гърдите при жените.

За нещастие при децата паразитът най-често се заселва в кожата на скалпа, лицето и врата.

Ако имате най-малки съмнения за краста, веднага се обърнете към лекар, за да започнете лечение възможно най-скоро.

Лечение

Крастата е лечима. Съществуват мазила, които убиват паразита и яйцата му. Лечението обаче е трудно, защото избягването на повторна инфекция с кърлежи, останали по дрехи, бельо и т.н., е мъчна работа.

Лечението с антипаразитния крем трябва да се приложи едновременно на всички членове на едно домакинство (или сексуални партньори), без значение дали те имат симптоми на краста.

Сърбежът ще се задържи 2-3 седмици след излекуването. Тъй като самият сърбеж се дължи на алергична реакция, той може да се третира с медикаменти за алергии. По свое усмотрение лекуващият лекар може да предпише такива. Те често са необходими при деца, за да се намали разчесването, което разранява кожата.

Децата под две години понякога се лекуват с антипаразитни мазила, различни от тези на възрастните. За детската кожа по време на лечението ще е необходима грижа.

В редки случаи при отслабена имунна защита може да бъде предписано и лекарство, което се пие под формата на хапчета.

Какво помага:

  • Преди да полагате лекарството върху кожата, се изкъпете с топла към гореща вода и се изсушете добре. После намажете върху сухата кожа лекарството, почвайки от врата и завършвайки с краката. Следвайте внимателно предписанията на листовката и указанията на лекаря си. Не се скъпете с количеството намазан крем
  • В деня, в който започваме лечението, трябва да изперем спалното бельо при 90°С. Това ще убие паразитите по него. Очаква ни много пране, защото всички дрехи, кърпи и бельо, които сме носили преди да започнем лечението, трябва да се дезинфекцират. Ако количеството пране е непосилно, сложете в добре затворени найлонови пликове дрехи, чаршафи и т.н. и ги оставете някъде далеч от вас (гараж, таван, мазе) за около седмица. Кърлежите ще умрат без храна
  • Замразяването също убива паразитите. Внимавайте какво слагате в камерата обаче, защото например някои обувки могат да се повредят. Камерата е особено подходяща за детските играчки
  • Веднага след започването на лечението изчистете всички килими, мебели и т.н. с прахосмукачка и после изхвърлете торбата с праха. Махането на килимите, покривките от мебели, маси и т.н., докато трае лечението, е добра идея. Струпайте ги далеч от вас, така че ако по тях има кърлежи, те да умрат
  • Носенето на ръкавици по време на сън и най-вече изрязването на ноктите са много добра идея, за да не за разранява кожата от разчесване. Особено важно е при децата
  • Попитайте лекаря си за крем, който може да облекчи сърбежа ви. Попитайте го и как да третирате разранената кожа особено при деца

Крастата може да е трудна за лечение, ако дезинфекцията на дома не се проведе напълно или не всички се лекуват. Сърбежът ще отмине 2-3 седмици след премахването на паразитите от кожата ни.

Прогноза и възможни усложнения

Крастата е неприятно, но лечимо заболяване. Лечението е ефективно, но изисква много усилия. Кърлежът не напуска тялото, ако не се лекува.

Ако крастата не се лекува или болният е с отслабена имунна защита, е възможно да се развие по-тежката форма на заболяването, при което кожата силно се разранява и се образуват струпеи (норвежка краста).

Разраняването на кожата може да доведе до кожни бактериални инфекции (т.е. напр. импетиго), които ще наложат прием на антибиотик.

Връзки:

Permethrin Topical by US National Library of Medicine – EN

Scabies by the American Academy of Dermatologu – EN

Scabies by patient.info

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.