Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Контактен дерматит

Контактен дерматит

Други имена: Контактна екзема. Англ: Contact dermatitis, irritant dermatitis, allergic dermatitis

Какво е контактен дерматит

Контактният дерматит е сърбящ червен кожен обрив, който се появява след контакт с някакво вещество. Дерматит означава възпаление на кожата.

Контактният дерматит бива два вида:

Иритативен дерматит. Този се дължи на дразнители, които предизвикват кожната реакция. Дразнителите обикновено са агресивни химически вещества като тези в препаратите за миене и почистване.

Алергичен дерматит. Както всяка алергия и в този случай организмът погрешно разпознава безвредни вещества като опасни. Случи ли се това, следва имунната реакция, известна с името възпаление.

Причини, рискови фактори и превенция

И двата вида дерматит могат да се предизвикат от почти всичко. Най-честите дразнители все пак са вещества в сапуни, прахове за пране, белина и други почистващи препарати, дървесни стърготини, разтворители като ацетон, вълна, пестициди, бои за коса и т.н.

Добре познати причинители на алергичен дерматит са никелът в бижутата, всякакви лепила и разтворители (включително козметични), перуански балсам, който често се среща в козметичните продукти, лекарства, различни химически вещества в козметика, парфюми, кремове за слънце, растения като бръшлян и манго, гума и латекс и много други.

Хората, които работят с агресивни химически вещества, са по-заплашени от епизоди на контактен дерматит.

Симптоми

Контактният дерматит обикновено се появява ден или два, след като кожата се е допирала до дразнител или до вещество, към което е алергична. Понякога реакцията може да се прояви дори след седмици.

Външният вид и усещанията на обривите са твърде разнообразни. Най-общо те са:

  • Червен обрив
  • Подуване, пъпки, мехури
  • Сърбеж и парене
  • Напукване на кожата

Лечение

Най-доброто лечение за контактен дерматит е превенцията. Да знаем какво ни кара да се изриваме и да го избягваме, е начинът да се спасим от дерматита.

Когато вече има обрив, първо трябва да измием обилно с вода засегнатия участък, така че напълно да премахнем дразнителя или алергена от него. Използването на овлажняващи и успокояващи кожата кремове помага.

Съществуват медикаменти, които помагат при контактен дерматит. Лекуващият лекар вероятно ще предпише мазила, а при тежки случаи и хапчета. Имайте предвид, че медикаментите, съдържащи кортикостероиди или антихистамини, трябва да се ползват внимателно. Ако дерматитът е довел до рани и те се инфектират, може да се наложи употреба на антибиотик.

Какво можем да сторим, за да избегнем появите на дерматита:

  • Да следим внимателно какво предизвиква обрив и до го избягваме
  • Да тестваме козметичните продукти, преди да ги ползваме. Обикновено това се прави чрез намазване на сгъвката на лакътя от вътрешната страна, защото там кожата е много чувствителна
  • Да покриваме металните части на дрехите като ципове с лепенка, ако се налага
  • Да носим ръкавици, маска, предпазни очила и т.н., ако работната ни среда съдържа дразнещи вещества. Съществуват мазила за предпазване на кожата от пряк контакт

Прогноза и възможни усложнения

Обикновено контактният дерматит преминава за две или три седмици.

Силно разранената кожа се инфектира лесно. Другото възможно усложнение при контактния дерматит е развиването на невродерматит (лихен симплекс хроникус), което е хронично състояние. При него кожата постоянно сърби, а с времето заради чесането става люспеста и грубовата.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.