Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Сътресение на мозъка

Сътресение на мозъка

Други имена: Комоцио. Англ: Concussion, mild traumatic brain injury

Какво е сътресение на мозъка

Сътресение на мозъка или комоцио е лека и обикновено без сериозни последици травма на мозъка, която се среща често.

Сътресенията на мозъка не бива да се подценяват.

Причини, рискови фактори и превенция

Комоцио се получава, когато мозъкът се удари в черепната кутия. Това се случва, защото нещо го разтриса, откъдето идва и името на травмата. Мозъкът по принцип не опира в черепа и е донякъде защитен от контакт с твърдата кост чрез слой специална течност.

Най-често комоциото се дължи на относително силен удар на главата или на много интензивно разтрисане (като при катастрофа). Мозъчно сътресение може да се получи при прекомерно силно раздрусване на плачещо бебе или непослушно дете.

Сътресенията на мозъка са често явление при спортисти. Когато се леки, човек не губи съзнание, а само за миг изпитва замайване или вижда „звезди”. Възможно е дори да не разберем, че сме имали сътресение, или просто да не му обърнем внимание.

Симптоми

Сътресението на мозъка според своята сила може да доведе до:

 • Краткотрайно замайване, объркване и загуба на ориентация
 • Краткотрайна загуба на съзнание
 • Главоболие
 • Сънливост
 • Гадене, прилошаване
 • Повръщане
 • Загуба на памет (амнезия) за времето непосредствено преди и веднага след инцидента

Задължително и незабавно трябва да потърсим лекарска помощ при:

 • Продължителна загуба на съзнание (повече от 30 секунди)
 • Непреставащо повръщане
 • Гърчове
 • Проблеми с говора
 • Усилващо се главоболие
 • Неадекватно поведение и осъзнаване на действителността
 • Кръвотечение от нос, уши или очи
 • Невъзможност да се пази равновесие, трудности при ходене
 • Различен размер на двете зеници
 • Мускулна слабост от едната или и от двете страни на тялото

Следете внимателно поведението на детето си след лека мозъчна травма. Ако ритъмът му на сън, настроението му, интересът му към играчките се променят за продължителен период от време, потърсете лекар.

Дори при най-леко сътресение на мозъка е задължително незабавно да спрем физическата активност (тренировката) и да пратим пострадалия да почива.

Лечение

При леки сътресения на мозъка не се налага медицинска намеса. Въпреки това комоциото е травма и е необходимо време, за да се възстановим от нея. Например количествата на някои химикали, които мозъкът отделя при работата си и които имат роля в управлението на жизнените процеси, се променят след мозъчно сътресение и е необходима около седмица, докато те влезнат в норма.

Възстановяването на мозъка става чрез почивка. Това означава да не го товарим с ярки цветове, променящи се образи, силен звук, информация, силни емоции и силна светлина. Гледането на телевизия, използването на компютър, четенето, ученето, игрите и прочие не са препоръчителни след комоцио. Препоръчва се буквално гледане на тавана от легнало положение и да се спи.

Продължителността на почивката зависи от силата на сътресението. В повечето случаи няколко дни са достатъчни. Идеята е да отминат умората, главоболието и сънливостта.

По време на възстановяването от сътресение на мозъка не трябва да пием кафе, алкохол, стимулиращи напитки, да поемаме наркотици и е най-добре и да не пушим, защото никотинът по-същество е слаб наркотик.

При много силен удар на главата, довел до сериозно разтрисане на мозъка, се налага хоспитализация и наблюдение.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи сътресението на мозъка е безобидно. Почти всички деца преживяват по няколко. Натрупването на поредица мозъчни травми обаче носи риск от хронично увреждане на мозъка. Затова е толкова важна почивката за възстановяване след сътресение.

Травмите на мозъка могат да породят множество проблеми като главоболие, чест световъртеж, отпадналост, проблеми с паметта и т.н., които да продължат седмици и месеци след инцидента. Това не се случва никак често, когато са взети необходимите мерки след сътресението.

Повторно сътресение на мозъка, когато той още не се е възстановил от първото, е доста опасно. Ако детето ви има втори епизод на комоцио до седмица след първия незабавно се обърнете към лекар.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.