Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Патоген

Патоген

wiki

 

Англ: Pathogen

Патоген означава нещо, което причинява болест. Патогени са следователно лошите* бактерии, вирусите, паразитите и някои видове гъбички.

Срещу патогените се бори имунната система. Тя се стреми да не ги допуска да навлизат в тялото, а, когато това стане, да го унищожи.

Най-добрият начин да се предпазим от патогените в околната среда е хигиената. Прахът за пране и сапунът могат да ни избавят от множество случаи на заболяване през живота ни, ако се ползват редовно.

Много често патогени като бактерии и вируси навлизат в тялото чрез храна. Храната трябва да се готви, да се яде с чисти ръце. Когато пътуваме до места с примитивни санитарни условия трябва да бъдем особено внимателни какво и къде ядем.

Сексуално предаваните болести в известен смисъл също се дължат на лоша хигиена. Правилата за безопасен секс по същество са начин да се ограничи разпространението на патогени от единия партньор в другия.

Патогените (предимно бактериите) могат да се адаптират към лекарствата, които ги убиват и да стават устойчиви на лечение. Това най-често се случва, когато не изпиваме цялата ни предписана доза антибиотик. Така веднъж създадения устойчив на лечение патоген може да инфектира други хора и тази инфекция вече е много по-трудно лечима и затова доста опасна.

Прочетете повече за антибактериалната устойчивост на английски език (US Center for Disease Control and Prevention)


Защо, кога и как да си мием ръцете (CDC.gov на английски език).


*В нашето тяло, предимно в червата, живеят стотици милиарди добри бактерии, които ни помагат. Тези в червата например са ни жизнено необходими да усвояваме храната, а пък бактериите в половите органи на мъжете и жените воюват с лошите бактерии и ни предпазват от венерически болести.

Ето защо дългото приемане на антибиотик, което убива и добрите бактерии, се отразява зле на здравето ни. По същата причина интимната хигиена и при двата пола трябва да се извършва с специално предназначени за това сапуни и в никакъв случай не със силни антибактериални сапуни.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.