Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Ендоскопия

Ендоскопия

wiki

Англ: Endoscopy

Ендоскопия се нарича преглед или операция с гъвкава тръбичка, която достига до вътрешността на тялото през малък отвор. Най-често срещаният вид ендоскопия е т.нар. гълтане на сонда, чрез който лекарите изследват стомаха за язва.

Гъвкавата и тънка тръбичка се нарича ендоскоп. Ендоскопите са снабдени с камера, осветление и понякога специални приставки за опериране или взимане на проба (взимането на проба от тялото се нарича биопсия).

Ендоскопските операции в повечето случаи са за предпочитане пред класическата отворена хирургия. Наричат ги безкръвни операции, защото сондата прониква в тялото през малък отвор и това не предизвиква обилно кървене. Ендоскопските операции като цяло оставят по-малки белези, зарастват по-бързо и по-рядко се съпътстват от инфекции. Ето защо при тях възстановяването е по-бързо.

Множество прегледи, които в миналото са били или невъзможни, или са изисквали операция днес се извършват с ендоскопски сонди. Примери са преглед на дебелото черво, стомаха, белите дробове или на синусите.

Прочетете повече за различните видове ендоскопия като метод за диагностика и хирургия на английски език (MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.