Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Гликиран хемоглобин (HbA1c, A1C тест)

Гликиран хемоглобин (HbA1c, A1C тест)

wiki

Англ: Glycated hemoglobin, glycosylated hemoglobin, hemoglobin A1C, HbA1c

Гликираният хемоглобин е биомолекула, която се измерва, за да се определи количеството на кръвната захар. Измерването се ползва за откриване и контрол на диабет и се нарича А1С или HbA1c тест.

А1С тестът се различа от директното измерване на количеството на захарта (глюкозата) в кръвта по това, че той не показва моментната концентрация на захар, а колко е била тя средно през последните два-три месеца.

Тестът се използва за определяне на общата способност на организма да контролира захарта си. Чрез измерване на гликирания хемоглобин се определя дали лечението при диабет постига целите си.

Стойности на HbA1c под 5.7% са нормални, между 5.7 и 6.4% указват пред диабетично състояние, а над 6.5% са индикация за наличие на захарна болест.

Хемоглобинът е протеин, който пренася кислорода в тялото ни. На свой ред хемоглобинът се пренася от червените кръвни клетки (еритроцитите). Тези клетки живеят около 90 дни и затова А1С тестът показва средното ниво на кръвната захар за последните два до три месеца.

Поради същата причина при инсулиново зависим диабет тестът трябва да се прави четири пъти годишно, ако искаме да знаем как се справяме с контрола на кръвната си захар.


Вижте какво показва хемоглобин а1с в медицинското списание Kлуб D. Прочетете повече за А1С теста на английски език (Mayo Clinic).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.