Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Акушерска холестаза

Акушерска холестаза

Други имена: Интрахепатална холестаза на бременността. Англ: Intrahepatic cholestasis of pregnancy, obstetric cholectasis

Какво е холестаза на бременността

Акушерската холестаза е състояние, което се развива към края на бременността и води до силен сърбеж първо по ръцете и краката, а понякога и по други части на тялото. Състоянието не е опасно за майката, но е доста опасно за плода.

Холестаза е термин, който обозначава проблем с преминаването на жлъчната течност по пътя ѝ от черния дроб към червата. Жлъчката е течност, която се произвежда в черния дроб, събира се в жлъчния мехур и оттам изтича в червата. Тя е необходима за разграждането на мазнините в храната.

Причини, рискови фактори и превенция

Неизвестно е какво причинява акушерската холестаза. Възможно е хормоналните промени при бременните да имат роля. Терминът „интрахепатална” обозначава, че причината за холестазата е в черния дроб, а не извън него.

Проблем с придвижването на жлъчката освен на бременност може да се дължи на множество други причини като:

Акушерската холестаза се среща малко по-често при двойна бременност, т.е. когато в утробата растат две бебета. Възможно е да съществува генетично предразположение към състоянието, затова ако сте имали случай в семейството на холестаза по време на бременност, е задължително да го съобщите на лекаря си.

Симптоми

Натрупването на жлъчна течност в черния дроб евентуално ѝ позволява да премине в кръвта. Оттам тя се натрупва в тъканите и води до силен сърбеж.

Другите възможни симптоми на акушерската холестаза са:

  • Пожълтяване на кожата (жълтеница)
  • Гадене
  • Загуба на апетит

Ако причината за холестазата не е самата бременност, е възможно и:

  • Потъмняване на урината
  • Изпражнения с цвят на глина
  • Болка в горната част на коремната кухина

Лечение

Лечението на акушерската холестаза цели да намали сърбежа и количеството на жлъчката в тялото. Второто се постига с медикаменти.

За облекчаване на сърбежа се препоръчва киснене на засегнатите части на тялото в топла вода. Опитайте да сложите за кратко лед на място, което силно сърби. Понякога охлаждането помага.

Медикаментите и кремовете с кортикостероиди нямат ефект за намаляване на сърбежа при холестаза. Антихистамините също рядко работят. И двата вида терапия са опасни за плода и не бива да се прилагат по време на бременност освен по изрично лекарско предписание.

Когато холестазата не се дължи на бременност, тя се лекува според причината за нея. В този случай състоянието е симптом на друго заболяване.

Прогноза и възможни усложнения

Акушерската холестаза като цяло не е проблем за майката, макар че липсата на жлъчка в червата може да доведе до временна неспособност да се абсорбират мастноразтворимите витамини.

За нещастие състоянието заплашва плода. Акушерската холестаза се свързва с преждевременно раждане.

Възможно е отравяне на плода с т.нар. мекониум. Мекониум се наричат „изпражненията”, които бебето отделя през първите дни след раждането. При акушерска холестаза обаче бебето може да отдели мекониум още в утробата към края на бременността. Мекониумът може да премине в околоплодната течност и детето да го „вдиша” в дните преди или по време на самото раждане. Отравянето с мекониум води до сериозни и опасни последици след раждането, свързани с дишането. Лекарите наричат състоянието „неонатална аспирация на мекониум”.

В случай на акушерска холестаза лекарите ще следят чистотата на околоплодните води и състоянието на плода. При заплаха те вероятно ще предизвикат преждевременно раждане.

Връзки:

Intrahepatic cholestasis of pregnancy by patient.info – EN

Meconium aspiration syndrome by MedlinePlus– EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.