Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Апендицит

Апендицит

Други имена: Апендисит, възпаление на апендикса. Англ: Appendicitis, inflammation of the appendix

Какво е апендицит

Апендицитът е възпаление на апендикса. Апендиксът е малък пръстовиден придатък на дебелото черво, който се намира в долната дясна част на коремната област, където тънкото черво преминава в дебелото.

Възпалението на апендикса е сериозно състояние, изискващо незабавна лекарска намеса. Нелекуваният апендицит може да се спука. Ако това се случи, животът ни е в опасност.

Причини, рискови фактори и превенция

Най-често апендиксът се възпалява поради замърсяване или запушване. Много рядко причината може да е тумор.

Състоянието се среща предимно при хора между 15 и 40 години.

Симптоми

Основният симптом на апендицита е болка. В началото тя обикновено се усеща в областта на пъпа и после се мести към долната дясна област на корема, където всъщност се намира апендиксът. Болката се усилва при натиск и при притискане на коленете към гърдите.

Често апендицитът е съпътстван от:

  • Гадене
  • Повръщане
  • Загуба на апетит
  • Вдигане на температура и леко втрисане
  • Диария или констипация (запек)

Ако апендиксът се спука, настъпва временно облекчаване на състоянието, последвано от рязко влошаване. Необходима е незабавна лекарска помощ.

Лечение

Стандартното лечение при апендицит е операция за премахване на апендикса. Възможно е преди това лекар да предпише антибиотици и/или да се източи гнойта, насъбрала се при възпалението.

Ако апендицитът се открие навреме, операцията най-често е лапароскопска. Лапароскопия означава, че апендиксът се изважда с помощта на сонда, която прониква в тялото през малък отвор. В този случай възстановяването е по-бързо, а рискът от следоперационни усложнения по-нисък.

Прогноза и възможни усложнения

Повечето хора се възстановяват напълно след операцията. Липсата на апендикс не повлиява качеството на живот, защото този израстък няма голяма или важна роля за организма.

Отварянето на коремната кухина е сериозна операция. Добре е да си дадем достатъчно време за почивка и възстановяване. Колкото и странно да звучи, първите дни след операцията смехът е противопоказен. Кашлянето също.

Ако апендиксът се спука, събраната в него гной ще замърси и инфектира коремната кухина (абдомена). Състоянието се нарича перитонит и заплашва живота. Изисква се незабавна хирургическа намеса за премахване на апендикса и изчистване на коремната кухина.

Връзки:

Какво представлява операцията за премахване на апендикса (appendectomy) – EN

Appendicitis by Kidshealth.ord – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.