Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Алопеция

Алопеция

Други имена: Косопад, оплешивяване, загуба на коса. Англ: Alopecia, Hair Loss, Baldness

Какво е алопеция

Алопеция е медицинският термин за загуба на коса. По-често се ползват думите косопад и оплешивяване.

Причини, рискови фактори и превенция

Косопадът може да се дължи на различни причини.

  • Андрогенна алопеция. Така се нарича нормалното намаляване на косата с възрастта. То се случва, когато торбичките в кожата (наречени фоликули), от които израстват космите, се свият и с времето преминат в „спящо” състояние. Счита се, че андрогенната алопеция се дължи на генетични причини и на понижение на някои хормони (андрогенни, т.е. мъжки хормони, основно тестостерон).
  • Алопеция ареата. Това е медицинският термин за загуба на коса на петна. Счита се, че състоянието се дължи на атака на космените фоликули от имунната система (автоимунно заболяване). В случай, че този вид алопеция доведе до пълно оплешивяване, то се нарича алопеция тоталис. Ако автоимунната реакция доведе до загуба на всички косми по тялото, лекарите говорят за алопеция универсалис.
  • Стрес
  • Употреба на агресивни продукти за коса и прекомерното използване на сешоар
  • Силно опъване на косата (например при кок)
  • Някои кожни заболявания
  • Медикаменти. Химиотерапията често води до косопад
  • Болести на щитовидната жлеза
  • Радиационна терапия
  • Недохранване. То обикновено се дължи на неправилна диета, която изключва някои от основните хранителни вещества от храната

Симптоми

Човекът средно има около 100 000 косъма на главата си. Всеки ден е нормално да падат 50-100 от тях. Така косата се обновява.

Когато количеството косми, които губим всеки ден, е по-голямо, косата се разрежда. С времето това започва да се забелязва. Изтъняването на косата вследствие на свиването на космените фоликули често предшества косопада.

Лечение

Лечението на косопада зависи от причината за него.

Най-често загубата на коса, дължаща се на епизод на висок стрес, недохранване, менопауза, бременност, радиотерапия или химиотерапия е временно явление и косата се възстановява сама.

Състоянието, наречено алопеция ареата, често се проявява само временно и после косата се възстановява. То подлежи на лечение и в случай, че рязко губим коса само на определени места, трябва да се посъветваме с лекар.

Андрогенният косопад е свързан с възрастта и е нормален за всички хора. Разумната грижа за косата ще отложи появата му с много години. Съществува одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата медикамент (Minoxidil - EN), който активизира „спящите” космени фоликули при една от 4 или 5 жени (20-25%).

Агресивното третиране на косата като боядисване, изрусяване, използване на топлина (сешоари, маши и т.н.) изтощава фоликулите. Това изтощение ускорява алопецията.

Носенето на перука помага за преодоляването на психическото неудобство, свързано с оплешивяването.

Прогноза и възможни усложнения

Загубата на коса е козметичен и естетически проблем, който не заплашва здравето. Неприятните последици от алопецията във всичките ѝ форми са психически. Тя може да доведе до липса на самочувствие, нежелание за общуване и подобни. Добре е да помним, че важното е скрито за очите, то е в главата (и сърцето), а не върху нея.

Връзки:

Male pattern baldness by MedlinePlus – EN

Female pattern baldness by MedlinePlus – EN

Alopecia areata by the U.S. National Library of Medicine – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.