Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Слънчева кератоза

Слънчева кератоза

Други имена: Актинична кератоза Англ: Actinic keratosis, Solar keratosis

Какво е актинична кератоза

Слънчевата кератоза е малко грубо и твърдо люспесто образувание върху участък от кожата, който дълго е бил изложен на слънчева светлина.

Причини, рискови фактори и превенция

Актиничните кератози се причиняват от слънцето. Те са предракови образувания, които се дължат на увреждане на кожните клетки от ултравиолетовата слънчева светлина. Рискът от развитие на рак е относително нисък.

Актиничната кератоза е характерна и често срещана при хора, които прекарват много време на открито. Обикновено се появява в по-късните етапи на живота.

Хората със светъл тен са по-податливи на този тип слънчево увреждане.

Предпазването от слънцето намалява риска от образуване на актинични кератози. Препоръчва се:

  • Носенето на шапка и дрехи с дълги ръкави и крачоли
  • Използването на продукти със слънцезащитни свойства, особено на места, където слънчевата радиация е по-силна. Такива са планината и морето
  • Стоенето на закрито по обяд, когато ултравиолетовото лъчение е най-силно
  • Добре е да се избягват изкуствени източници на ултравиолетова радиация (напр. солариуми), каквито се ползват за получаване на тен

Симптоми

Ясно различимо твърдо люспесто образувание по видимите части на тялото, които обикновено са изложени на слънце. Най-често актиничните кератози се образуват по главата, ръцете и врата.

Цветът на слънчевите кератози може да бъде сив, лилав, червен, жълтеникав или да съвпада с цвета на кожата ни. В началото кератозите се откриват по-лесно при пипане, отколкото при оглед. Новообразуващите се кератози не са груби и твърди на пипане, а са по-скоро грапави.

Лечение

Ако лекарите преценят, че има заплаха от рак, те ще унищожат кератозата. Това най-често се случва чрез замразяване, изгаряне или хирургическо отстраняване.

Прогноза и възможни усложнения

Рядко слънчевите кератози се превръщат в един от видовете рак на кожата (болест на Боуен или плоскоклетъчен карцином, squamous cell skin cancer). Ако е открит рано, този вид рак често е лечим.

Връзки:

Actinic keratosis by the American Academy of Dermatology – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.