Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Амиотрофична латерална склероза

Амиотрофична латерална склероза

Други имена: Болест на Лу Гериг, болест на Шарко, болест на моторните неврони. Англ: Amyotrophic lateral sclerosis, ALS, Lou Gehrig's disease

Какво е амиотрофична латерална склероза

Амиотрофичната латерална склероза (АЛС) е заболяване, при което нервните клетки в мозъка и гръбначния стълб, които управляват мускулите (моторните неврони), постепенно отслабват и умират. С времето човек губи способност да ползва мускулите си и настъпва парализа.

Болестта на Лу Гериг почти винаги води до смърт, защото жизненонеобходими действия като дишането или преглъщането се извършват от мускули.

АЛС засяга предимно възрастни хора. Едва 1 от 4 заболели живее повече от 5 години след поставянето на диагнозата. В случай на ранно диагностициране животът е много по-дълъг. Такъв е случаят на известния физик Стивън Хокинг, който през 1963 г. е 21-годишен, когато научава, че е болен от АЛС.

Причини, рискови фактори и превенция

Не е известно какво причинява АЛС. Смята се, че са по-заплашени хората, които имат случай на заболяването в рода си.

Симптоми

Ранните симптоми на болестта са мускулна слабост, треперене на мускулче, мускулни схващания. Обикновено симптомите се появяват на едно място, примерно в крак или ръка. Често АЛС повлиява говора.

С напредването на болестта симптомите стават невъзможни за пренебрегване – трудност при говорене, дишане, преглъщане, изпускане на предмети, залитане. Рано или късно настъпва частична и после цялостна парализа.

Лечение

Амиотрофичната латерална склероза не се лекува.

Съществува лекарство Рилузол, което е създадено специално за АЛС. То може да удължи живота на болния, но няма радикален ефект.

По свое усмотрение лекар може да предпише медикаменти за облекчаване на състоянието, например такива, които отпускат мускулите.

Прогноза и възможни усложнения

Болестта на Лу Гериг е тежко заболяване и обикновено води до летален изход. Страданието както на болните, така и на близките им, е сърцераздирателно.

Възможни усложнения при АЛС са:

  • Пневмония
  • Загуба на тегло
  • Задавяне с храна или течност
  • Белодробна недостатъчност, т.е. неспособност да се диша

Грижата за човек с АЛС е предизвикателство за духа на човека. Вярата в Бог, срещите с психолог или участието в група за подкрепа могат да ни помогнат да се справим достойно с този тежък житейски епизод.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.