Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Апнея при новородени

Апнея при новородени

Други имена: Бебешка апнея. Англ: Newborns apnea, Apnea of prematurity, kids apnea

Какво е бебешка апнея

Апнея означава епизоди по време на сън на спиране на дишането и възстановяване му след това. Този текст разглежда проблема при новородени, бебета и малки деца.

Причини, рискови фактори и превенция

Най-често апнеята се среща при преждевременно родени бебета. В този случай причината може да е както в частта на мозъка, контролираща дишането, така и в дихателните мускули, които може да са недоразвити.

При децата най-често апнеята се дължи на блокиране на дихателните пътища. Това се случва или защото сливиците са твърде пораснали, или защото мускулите на гърлото се отпускат твърде много. Във втория случай проблемът обикновено идва от фаринкса (т.е. гълтача).

Липсата на физическа активност, наднорменото тегло и недохранването предразполагат децата към сънна апнея.

Симптоми

Симптомите на апнеята са:

  • Повтарящо се спиране на дишането за 5-10 секунди, докато детето спи
  • Хъркане, задъхване и пъшкане по време на сън
  • Задавяне насън
  • Плитко, повърхностно дишане

Апнеята може да доведе до хронична умора и раздразнителност при децата. Ако чуваме звуци по време на съня на детето и то е раздразнително, разумно е да постоим при него, докато спи, и да установим спира ли дишането.

Ако дишането спира за 20 или повече секунди, ситуацията е сериозна и незабавно трябва да посъветваме с лекар.

Лечение

Лечението на апнеята зависи от причината за нея. Когато пречат сливиците, те обикновено се отстраняват хирургически. Махането на сливиците е доста разпространено.

Ако проблемът се дължи на мускулите в гърлото (обикновено виновен е гълтачът, т.е. фаринксът), е възможно предписването на медикаменти, които стимулират мускулната активност.

В редки случаи се налага даване на кислород. При преждевременно родени деца, които имат трудности да дишат сами, лекарят може да назначи командно дишане.

Епизодите на сънна апнея са много по-чести, когато детето спи по гръб. Въпреки това бебетата винаги трябва да бъдат поставяни да спят по гръб и на твърда повърхност. Случаите на т.нар. внезапна детска смъртност – непредизвикана от нищо смърт на здраво дете – са по-чести при деца, които заспиват по корем или на меки повърхности (възглавници и т.н.).

Прогноза и възможни усложнения

Сънната апнея при бебетата обикновено изчезва до 36-ия месец.

Апнеята много рядко води до сериозни усложнения сама по себе си. В тежките случаи я съпътстват раздразнителност и хронична (непрекъсната) умора.

Понякога при децата апнеята причинява хиперактивност и проблеми с концентрацията. Това състояние се нарича детска хиперактивност с дефицит на вниманието.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.