Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Астигматизъм

Астигматизъм

Англ: Astigmatism

Какво е астигматизъм

Астигматизмът е зрителен дефект, дължащ се на неправилно изкривяване на роговицата на окото. Състоянието обикновено е вродено и не заплашва сериозно зрението.

Предният слой на окото е извита леща, която се нарича роговица. Тази леща събира, концентрира и пропуска до ретината светлинния лъч, който пренася зрителната информация. При астигматизъм лещата не фокусира добре светлината, защото (радиусът на) извивката ѝ не е перфектна.

Причини, рискови фактори и превенция

Не е известно какво причинява астигматизма. Той често е съпътстван от късогледство или далекогледство.

Астигматизмът може да е последица от травма или операция на очите.

Симптоми

Астигматизмът рядко има дълбок ефект, който пречи сериозно на зрението. Обикновено той се отразява като трудност да се виждат малки детайли.

Рядко астигматизмът причинява главоболие, преумора на очите или води до „размазване” на образа.

Лечение

Най-често ефектът от астигматизма се поправя с очила или лещи.

Лечението се извършва с лазерна операция на очите. При нея по един или друг начин се коригира кривината на лещата на окото. Тъй като всяка операция носи риск, лазерната хирургия не е препоръчителна, когато дефектът на роговицата е малък.

Хирургическата намеса е крайно непрепоръчителна при деца.

С времето степента на изкривяване на роговицата се променя. Поради тази причина децата с астигматизъм могат да имат нужда от смяна на очилата. Добре е да водим детето си на контролен преглед от време на време.

Прогноза и възможни усложнения

Ако дете има астигматизъм само на едното око и не се вземат мерки, това може да доведе до развиване на кривогледство. Всяко дете трябва да бъде прегледано от очен лекар (офталмолог) между 3 и 4 годишна възраст, както и преди да тръгне на училище.

Връзки:

About Astigmatism by the US National Eye Institute– EN

Ако мислите за операция by Mayo Clinic – EN

LASIK eye surgery by Mayo Clinic – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.