Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Аскаридоза

Аскаридоза

Други имена: Детски глисти. Англ: Ascariasis, ascaridosis

Какво е аскаридоза

Аскаридоза се нарича заразата с кръгъл червей, наречен Ascaris lumbricoides. Червеят, известен още с името детски глист, е паразит, който използва човешкото тяло за обиталище.

Децата са по-податливи на заболяването от възрастните. Болестта се среща предимно в тропични и субтропични области и в развиващите се страни, където хигиената е на ниско ниво.

Причини, рискови фактори и превенция

За да се заразим, е необходимо да погълнем яйца на детския глист. Това става чрез прием на замърсени с такива яйца храни или напитки.

Яйцата на Ascaris lumbricoides се срещат в човешките изпражнения, откъдето преминават в почвата. Те се озовават в нас при много лоша хигиена. Заболяването се избягва чрез измиване и готвене на храната, както и чрез миенето на ръцете преди хранене и след ходене до тоалетната.

Тъй като аскаридозата е много разпространена в неразвитите страни, трябва особено да внимаваме при пътуване до екзотични места. Ascaris lumbricoides обича топлия влажен климат.

Симптоми

Въпреки че възрастните глисти достигат размери до 30 см, през повечето време аскаридозата няма симптоми.

Симптомите могат да се появят на няколко места в организма, защото паразитът не живее само в тънките черва. Всъщност, след като се излюпят, ларвите преминават с кръвта до белите дробове, където порастват. На този етап можем да се задъхваме, да кашляме и да имаме хрипове. Възможно е да изкашляме или да изхрачим малък глист.

След около десет дни порасналите глисти се придвижват по дихателните пътища до хранопровода, където ги поглъщаме. Така те преминават обратно през стомаха в тънките черва, където се заселват и размножават. На този етап, ако има симптоми, те са:

  • Болка в областта на корема
  • Кръв в изпражненията
  • Глисти в изпражненията

Лечение

Аскаридозата е лечима. Съществуват лекарства, които премахват Ascaris lumbricoides от организма и прекратяват паразитозата. В случай на бременност се ползват различни лекарства от нормално възприетите.

Три месеца след лечението се прави повторен тест за паразити. Ако се намерят, отново се пият обезпаразитяващи медикаменти.

В редки случаи на много тежка инфекция се налага механично отстраняване на паразитите от червата. Може да се наложи дори хирургическа намеса.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи обезпаразитяването ни избавя от детския глист и човек се възстановява напълно.

Доста рядко е възможно да се наблюдава:

  • Недохранване и отпадналост (червеят яде храната в червата, преди да я усвоим)
  • Запушване на тънкото черво
  • Запушване на жлъчните пътища (много болезнено)

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.