Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Анална фисура

Анална фисура

Англ: Anal fissure

Какво е анална фисура

Аналната фисура (от англ. цепка) е рана на лигавицата на ануса. Анусът, откъдето изпражненията напускат тялото ни, е завършекът на правото черво.

Причини, рискови фактори и превенция

Основната причина за образуване на анална фисура е запекът. Твърдите изпражнения са способни да наранят лигавицата на ануса. Продължителна диария може да има същия ефект.

Аналните фисури са по-често срещани при деца отколкото при възрастни. Понякога се появяват за кратко след раждане.

Аналните фисури са често срещани при болест на Крон (автоимунно заболяване на червата) и при твърде възрастни хора, които имат проблеми с кръвоснабдяването в областта на ануса. Рядко причината е венерическо заболяване.

Основният начин да се избегне проблемът е да се пазим от запек. Добрата хигиена също помага.

Симптоми

Симптомите на аналната фисура най-често се появяват изведнъж. Те са:

  • Болка в областта на ануса
  • Слабо кървене (често се вижда по тоалетната хартия)
  • Констипация (т.е. запек)
  • Сърбеж и дразнене

Лечение

В повечето случаи раничката зараства като всяка друга за 2-3 седмици.

Състоянието се облекчава от топли бани. Анусът може да се третира с кремове и масла, които при нужда могат да имат и болкоуспокояващ ефект. Човек не трябва изобщо да се напъва, когато ходи до тоалетната.

Препоръчва се да не се ползва тоалетна хартия, а мокри кърпички или измиване с хладка вода

Диета, богата на фибри, плодове и зеленчуци, както и готвени и течни храни, ще помогне да избегнем твърдите изпражнения. Ако страдаме от хроничен запек, е разумно да попитаме лекаря си дали не е възможно да ползваме слабително (т.е. лаксатив) поне докато раничката не се излекува.

Приемът на мазнини с храната (рибено или ленено масло, богати на омега-3 мастни киселини) може да помогне на изпражненията да излизат по-лесно. Пиенето на течности е важно за добрата работа на червата. Алкохолът предизвиква запек.

Прогноза и възможни усложнения

Проблем е, че мястото е доста замърсно (в изпражненията има безброй бактерии). Това може да доведе до хронично възпаление на раната и тя да не може да се излекува. В тези случаи се налага лекарска намеса и медикаментозно лечение. Много рядко е възможно да се стигне до хирургическа намеса.

Ако наблюдаваме повтаряща се поява на анална фисура, трябва да се открие причината за това (примерно хроничен запек) и, ако е възможно, да се премахне.

Връзки:

Констипация от BGMedic.com

Constipation in Children by Patient.info – EN

Constipation in Adults by Patient.info – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.