Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Инсулинова резистентност

Инсулинова резистентност

wiki

Англ: Insulin resistance; hyperinsulinemia

Инсулинова резистентност се нарича неспособността на тялото да реагира адекватно на хормона инсулин. Това обърква метаболизма, увеличава кръвната захар и уврежда сърцето.

Около един на трима възрастни в развита страна страда от инсулинова резистентност. Немалка част от тези хора са физически неактивни и имат наднормено тегло.

Ролята на инсулина

Клетките в тялото подобно на колите използват като източник на енергия някакво гориво. Горивото на тялото е захар на име глюкоза. Когато поемем храна, тя се преобразува до глюкоза и се отделя в кръвта.

Повишаването на кръвната захар предизвиква отделяне на инсулин от панкреаса. Инсулинът казва на клетките в мускулите, мастната тъкан и черния дроб да използват захарта в кръвта и така тя намалява.

С понижението на кръвната захар, спада и нивото на инсулина. Когато той намалее, черният дроб започва да отделя складираните запаси глюкоза, за да не остане тялото без източник на енергия.

Какво поражда инсулинова резистентност

По същество инсулиновата резистентност означава, че клетките в тялото не усвояват добре глюкозата, защото не реагират в достатъчна степен на инсулина. Това принуждава панкреаса да произвежда повече и повече инсулин.

С времето отделеният инсулин престава да е достатъчно и контролът на кръвната захар става незадоволителен, което отваря вратата за появата на диабет.

Ако ядем много сладко (вж. гликемичен индекс) или просто преяждаме, кръвната захар се повишава твърде много и съответно тялото трябва да отдели много повече инсулин, за да компенсира рязкото покачване на глюкозата. Многократното повтаряне на този цикъл често кара клетките да понижат чувствителността си към хормона (както децата спират да чуват, ако им се вика непрекъснато).

Инсулинова резистентност се наблюдава по-често при:

Защо инсулиновата резистентност е вредна

Неадекватната реакция на тялото към инсулин с времето води до повишени нива на кръвната захар. Излишното количество глюкоза в кръвта уврежда тялото. Състоянието се нарича диабет от тип 2.

Инсулиновата резистентност принуждава панкреаса да отделя колкото може повече инсулин. Прекомерният инсулинът (хиперинсулинемия) увеличава количеството на мазнините и предизвиква възпалителни процеси в тялото. Така той допринася за значително увеличаване на риска от сърдечно-съдово заболяване (атеросклероза, исхемична болест на сърцето).

Повишеният инсулин вероятно допринася и за появата на високо кръвно налягане.

Симптоми и диагноза

Като цяло инсулиновата резистентност няма симптоми преди контролът на кръвната захар да стане твърде неефективен (предиабет или диабет). Тогава лекарите мерят кръвната захар и косвено разбират, че тялото не реагира адекватно на инсулина.

Инсулиновата резистентност се подразбира при метаболитен синдром.

В редки случаи инсулиновата резистентност води до поява на тъмни петна по кожата около подмишниците, слабините или в задната част на врата. Това оцветяване се нарича акантозис нигриканс.

Специално разработеният за инсулинова резистентност тест е сложен и скъп и се ползва предимно в научни изследвания.

Какво помага при инсулинова резистентност

Като цяло е необходима промяна в стила на живот, каквато изискват заболявания като диабет, стеатоза, атеросклероза и исхемична болест на сърцето.

 


Прочетете повече:

Как да намалим солта

Метаболитен синдром

Хранене и начин на живот при сърдечно-съдови проблеми

Храни с висок и нисък гликемичен индекс

Хранене при диабет и предиабет            

Здравословен живот, т.е. какво означава да живеем здравословно според съвременната медицина.

Източници на информацията:

Diabetes: What’s Insulin Resistance Got To Do with It? (US Center for Disease Control and Prevention).

Association between insulin resistance and the development of cardiovascular disease (Cardiovasc Diabetol 2018;17:122).   

Insulin and Insulin Resistance (Clin Biochem Rev 2005;26(2):19-39).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.