Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Хипермезис гравидарум

Хипермезис гравидарум

wiki

Англ: Hyperemesis gravidarum


Хипермезис гравидарум (ХГ) се нарича твърде интензивно неразположение при бременност. ХГ води по прекомерно гадене и повръщане и затова трудно задържане на храна и течности. Това е опасно. Необходима е медицинска намеса.

Приблизително една на всеки сто жени страда от хипермезис гравидарум. Не се знае какво предизвиква състоянието. То не преминава към 14-тата седмица на бременността както сутрешното неразположение.

Симптомите на ХГ са:

  • Силно гадене, прилошаване, замайване. Някои жени разказват за десетки епизоди на прилошаване на ден
  • Често повръщане
  • Загуба на тегло
  • Обезводняване
  • Кетоза
  • Повече слюноотделяне от нормалното

Кетозата, обезводняването и загубата на тегло по време на бременността са опасни за плода. Ето защо хипермезис гравидарум трябва да се лекува без отлагане. Лечението най-често се провежда в болнични условия.

Гаденето може да се овладее с медикаменти и прием на витамини B6 и B12. Течности могат да бъдат доставяни на тялото венозно. Храна може да се доставя директно в стомаха. Накратко състоянието не заплашва плода, ако се лекува.

ХГ е неприятно и травмиращо състояние, което ще направи бременността доста трудна. Липсата на движение и евентуално обезводняването увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци и затова може да се наложи прием на лекарства за разреждане на кръвта. Понякога при ХГ новородените са по-мънички и тежат по-малко от нормалното.

Не взимайте витамини, хранително добавки или лекарства за ХГ, които не са ви предписани от лекар.

Какво помага при хипермезис гравидарум:

  • Яжте и пийте, когато не ви се гади. Щом се почувствате добре,опитайте да поемете течности и храна. Яжте и пийте по мъничко, лека-полека, за да не се появи гадене
  • Избягвайте неща, които предизвикват гадене и прилошаване. Такива например могат да са ярки светлини и различен шум, пастите за зъби, всякакви миризми (особено от парфюми и козметика), шофиране и возене кола, къпане и др.
  • Вижте тези съвети за сутрешно неразположение при бременност. Много от тях може да помогнат да се справите донякъде с лошия късмет да страдате от ХГ

За нещастие, ако сме имали хипермезис гравидарум при първа бременност, има немалка вероятност да изживеем отново прекомерното гадене и прилошаване при следващата.


По какво да разпознаем обезводняване (BGMedic.com).

Прочетете подробна и задълбочена информация за хипермезис гравидарум на английски език (NHS Choices).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.