Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Херпес зостер

Херпес зостер

Англ: Shigles, herpes zoster

Какво е херпес зостер

Херпес зостер е вирусна инфекция, която води до обрив, силен сърбеж и понякога до много силна болка.

Херпес зостер се причинява от същия вирус, който е отговорен за варицелата. И срещу двете заболявания съществуват ваксини, които не са задължителни в България.

Причини, рискови фактори и превенция

Херпес зостер се дължи на инфекция с варицела зостер вирус. Този вирус причинява и шарката. Ако сме карали варицела, вирусът обикновено остава в неактивно състояние около мозъка и гръбначния стълб.

При епизод на херпес зостер вирусът „се събужда” и придвижва по нервните влакна до кожата, където възпалява както нерва, така и участъка от кожата, за който този нерв отговаря. Именно възпалението на нерва е причината за доста интензивните неприятни усещания при херпес зостер.

Какво активира вируса, не е изяснено. Състоянието по-често засяга хора с отслабена имунна защита и се проявява обикновено след 50-ата година. Около един от всеки пет души ще изживее епизод на херпес зостер през живота си. Повторната поява на състоянието е рядкост.

Заболяването е заразно при физически контакт. Може да бъде заразен само човек, който не е карал варицела и няма имунитет към вируса. Инфектираният обаче няма да се разболее от херпес зостер, а от шарката.

Варицелата може да бъде опасна за новородени и бременни жени и затова трябва да избягваме контакт с тях, ако имаме херпес зостер.

Симптоми

Херпес зостер обикновено засяга един нерв и прилежащата му кожа. Най-често обривът се проявява от едната страна на торса (най-вече по гръдния кош), но понякога може да засегне лицето или областта отзад на бедрото.

Симптомите на херпес зостер са:

  • Поява на болка, парене, изтръпване или друго подобно усещане, локализирано в относително малък участък от кожата
  • Чувствителност при допир
  • Поява на червен повдигнат обрив няколко дни след появата на неприятните усещания
  • Образуване на мехури, пълни с течност, които с времето се пукат и се образуват корички. Обривът прилича на този на варицелата
  • Интензивен сърбеж, но по слаб отколкото при варицела

Рядко се появяват и симптоми на вирусна инфекция като повишена телесна температура, главоболие, гадене и отпадналост. Възможно е да се наблюдава повишена чувствителност към светлина.

Сърбежът и особено болката понякога могат да бъдат нетърпимо силни.

Лечение

Лечението при херпес зостер цели да се облекчат симптомите и да се избегне риска от усложнения, който е по-висок при хора над 70 години и при сериозно отслабена имунна защита.

Приемът на антивирусни медикаменти веднага след появата на първите симптоми може да ускори излекуването и да намали интензивността на заболяването.

В случай на силни или нетърпими болка, парене или сърбеж лекуващият лекар вероятно ще предпише болкоуспокояващи и/или медикаменти за контрол на възпалението. Понякога за контрол на болката се налага дори прием на лекарства като антиконвулсанти или антидепресанти.

Слагането на студен компрес на мястото на обрива има облекчаващ ефект. Хладният душ също помага. Има основания да се счита, че стресът и напрежението изострят симптомите на заболяването. Взимането на отпуска или болничен и почивката са добра идея при епизод на херпес зостер.

Прогноза и възможни усложнения

Херпес зостерът понякога протича много тежко и може да доведе до усложнения. Те включват:

  • Болка след преминаването на обрива. Нарича след постхерпесна невралгия. Един от четири души след 60 години продължава да изпитва болка месец след излекуването
  • Възпаление на кожата при обрива, което се дължи на бактериална инфекция. В този случай ще се наложи лечение с антибиотик
  • В редки случаи херпес зостер може да доведе до възпаление на кожата около очите и/или самите очи в зависимост от засегнатия нерв
  • Много рядко и само при възрастни хора инфекцията с варицела зостер вирус може да доведе не до шарка, а до херпесен енцефалит (възпаление на мозъка), който е много опасен

Връзки:

Herpes Zoster (Shingles) by the American Academy of Dermatology – EN

Shingles by Dr Sarah Jarvis via patient.info – EN

Post-herpetic neuralgia by NHS Choices – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.